Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyttöjen ja naisten oikeuksiin kannattaa panostaa

Mielipide
 
Hilkka Vuorenmaa Riikka Kaukoranta

Tänään vietetään maailman väestöpäivää. Pidämme tärkeänä, että Suomi säilyttää seksuaaliterveyden ja seksuaalioikeudet ulko- ja kehityspolitiikan kärkiteemana ja pitää näitä asioita vahvasti esillä EU:ssa ja kansainvälisillä foorumeilla.

Suomi on maailmanlaajuisessa vertailussa seksuaaliterveyden ja -oikeuksien mallimaa. Vaikka Suomi liukuu kehitysyhteistyön määrärahojen osuudessa yhä kauemmas pohjoismaisesta tasosta, meidän on edelleen pidettävä kiinni pohjoismaisista arvoista.

Hallituksen suunnittelemien leikkausten yhteydessä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) on puhunut kehitysyhteistyön tuloksellisuuden parantamisesta. On selvää, että kehitysyhteistyön tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta on syytä tarkastella jatkuvasti. Ensi vuoden alussa tehtävä liki 40 prosentin leikkaus määrärahoihin on kuitenkin lyhytnäköinen tapa korjata julkisen talouden vajetta.

Kehitysyhteistyö edellyttää pitkäjänteisyyttä. Kertaheitolla tehty leikkaus romuttaa jo saavutettuja tuloksia ja koskettaa kipeästi erityisesti maailman köyhimpiä.

Olemme iloisia siitä, että Toivakka on linjannut Suomen kehitysyhteistyön yhdeksi painopistealueeksi tytöt ja naiset. Heidän seksuaaliterveyteensä ja -oikeuksiinsa panostaminen on tutkitusti yksi kustannustehokkaimmista keinoista saada aikaan myönteistä kehitystä. Jokainen perhesuunnitteluun käytetty euro tuo moninkertaisen säästön terveydenhuoltoon, koulutukseen ja asumiseen liittyvissä kustannuksissa.

Kun naisille annetaan oikeus päättää omasta seksuaalisuudestaan, ehkäisyn käytöstä ja lastensa lukumäärästä, perhekoko pienenee. Kun lapsia on vähemmän, vanhempien edellytykset ruokkia, kasvattaa ja kouluttaa lapsensa paranevat.

Maailman valtiot päättävät syyskuussa uusista kestävän kehityksen tavoitteista. Kestävää kehitystä ei voida saavuttaa panostamatta seksuaaliterveyspalveluihin ja seksuaalioikeuksiin.

Muiden Pohjoismaiden tavoin Suomi on profiloitunut maailmalla maaksi, joka ajaa sukupuolten välistä tasa-arvoa, naisten ja tyttöjen oikeuksia sekä erityisesti seksuaaliterveyttä ja -oikeuksia kansainvälisillä foorumeilla. Tätä linjaa Suomen tulisi jatkaa myös nykyisellä hallituskaudella.

Hilkka Vuorenmaa
johtava asiantuntija
Riikka Kaukoranta
vaikuttamistoiminnan
koordinaattori, Väestöliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat