Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskonpuhdistus ei ole terminä hyvä

Mielipide
 
Markku Koponen

Teologian tohtori ja Luther-tutkija Jussi Koivisto puolusti (HS Mielipide 7. 7.) termiä "uskonpuhdistus" ja vastusti luterilaisen kirkkohallituksen päätöstä käyttää yleismaailmallista sanaa "reformaatio". Tietääkseni kaikissa eurooppalaisissa kielissä sanan reformaatio käyttäminen on normaali käytäntö – paitsi Suomessa.

Sana uskonpuhdistus on jo valmiiksi asenteellinen. Sen oletusarvo on ikään kuin se, että kirkon tai uskovien uskoa voitaisiin tai sitä tarvitsisi "puhdistaa". Tämä ajatus on koko kirkkoteologian ja myös vanhan kirkon isien ajattelun vastainen ja nykyajan katolilaisia loukkaava.

Kirkon käytäntöjä voi toki miettiä uudestaan, kuten lännen katolinen kirkko on tehnytkin 1500-luvun Trenton kirkolliskokouksessa ja Vatikaanin II kirkolliskokouksessa 1960-luvulla. Mutta uskon "aarre tai talletus", kuten kirkkoisät ja katolisen kirkon liturgiset tekstit sanovat, on muuttumaton.

Koivisto toisti Suomessa jonkinlaisen jargonin tavoin intetyn käsityksen, ettei Luther halunnut muotoilla uudelleen kirkkoa tai muuttaa sitä antikatoliseksi.

Luther oli teologi ja tunsi varmasti sekä kirkon perinteen että kirkkolain. Jos hän ei olisi ymmärtänyt tekojensa seurauksia, hän olisi ollut joko äärimmäisen naiivi tai harvinaisen tyhmä. Luther ei ollut typerä, vaan tiesi mitä teki.

Lutherin kirkkoisien kirjoitusten tunteminen tai ainakin tulkinta oli hieman ohutta ja omalaatuista. Hän ei ollut patristikko eli kirkkoisien asiantuntija, ja se näkyy hänen kirjoituksistaan.

Eli puhutaan vain uskontopoliittisesti ja kaikkia tyydyttävällä tavalla korrektisti "reformaatiosta". Jo oli aikakin.

Markku Koponen
katolilainen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat