Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippuosaajien rekrytointi vaatii oikeita tekoja

Mielipide
 
Saku Tihveräinen

Supercellin ja Tekesin edustajat kertoivat (HS Talous 11. 7.), että menestyäkseen kansainvälisessä kilpailussa Suomen ja suomalaisten firmojen on hankittava kansainvälistä huippuosaamista. Perusteluina on, että vain suomalainen ymmärrys kyseessä olevasta ilmiöstä ei välttämättä tuota menestyksekästä lopputulosta, myyvää tuotetta, globaaleille markkinoille.

Saman lehden (HS Kotimaa 11. 7.) Lauantaivieras-palstalla opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) suhtautuu kokeilevaan peruskoulun kielipolitiikkaan penseästi, koska ei halua, että opiskelijoiden kelpoisuus valtion virkoihin menetetään ruotsin kielen sujumattomuuden vuoksi.

Näitä Suomen tulevaisuuteen vaikuttavaa kahta teemaa on tarkasteltava kestävyysvajeen kautta. Huippuosaajien rekrytointia on tuettava, sillä dynaaminen ja osaamiseltaan kumuloituva globaalien markkinoiden "know-how-hub" tukee trendiä kohti taloudeltaan ja työmarkkinoiltaan kasvavaa Suomea. Tätä ei voi kuitenkaan tehdä eristyksessä muusta yhteiskunnasta.

Työlupakäytännön ei tule missään tapauksessa olla ainoa tarkasteltava asia. Suomeen asettuvien hyödyntämistä myös julkisella sektorilla tulee edistää. Lisäksi kielikynnystä on madallettava.

Rekrytointitilanteissa valintoja tekevät rekrytoija ja rekrytoitava. Kokonaisuus ratkaisee.

Kansainvälisten huippuosaajien hankkimista helpottaaksemme ehdotan hallitusohjelman puitteissa kuntakokeilua kaksikielisistä (suomi ja englanti) julkisista palveluista Helsinki-Vantaan lentoaseman lähiympäristössä. Samalla on aloitettava valtion virkoihin vaadittavien kielikelpoisuuksien muuttaminen. Näin varmistetaan, että maahan tulevien ja jo täällä olevien osaamista voidaan hyödyntää myös julkisella sektorilla ilman kohtuutonta kahden kielen opettelun vaadetta.

Suomi on syrjäinen maa ja suomen kieli vähän puhuttu, mikä aiheuttaa rekrytointiongelmia. Lontoon ja Piilaakson kanssa kilpailtaessa ei voi unohtaa kielen merkitystä, kun osaajat valitsevat uutta asuinpaikkaa itselleen ja usein perheilleen.

Mainituilla symbolisilla ja konkreettisilla teoilla on mahdollista luoda pohjaa 2020-luvulle suuntautuvalle kansainväliselle menestystarinalle: avoimelle, vastaanottavaiselle ja myös kielipolitiikan kautta helposti lähestyttävälle Suomelle.

Saku Tihveräinen
väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat