Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppapolitiikka on kasvuhakuista geopolitiikkaa

Mielipide
 
Timo Vuori

Euroopan komission syksyllä julkistettavassa kauppapoliittisessa strategiassa korostetaan kaupan merkitystä kasvulle sekä modernien sopimusten ja arvovalintojen tärkeyttä. EU haluaa puolustaa globaalisti eurooppalaisia yrityksiä ja arvoja.

Suomen tuoreen hallitusohjelman ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan osiossa korostetaan EU:n sisämarkkinoiden ohella vapaakauppaa Yhdysvaltain ja Aasian kanssa – unohtamatta kauppasuhteita Venäjään.

EU:n ja Suomen onkin aika herätä kauppapolitiikan tärkeyteen. Seuraavien 20 vuoden aikana kasvusta jopa 90 prosenttia syntyy Euroopan ulkopuolella. Infrastruktuuri ja tuotanto kaipaavat modernisointia nopean kasvun maissa. Suomessa on tähän osaamista. Meidän on onnistuttava ovien avaamisessa yrityksillemme maailmalla. EU:n vienti Etelä-Koreaan kasvoi 35 prosenttia kauppasopimuksen solmimisen jälkeen.

Perinteisesti kauppapolitiikka alentaa tulleja. Tullien alennuttua helpotetaan markkinoille pääsyä karsimalla normeja, jotka suosivat epätervettä kilpailua. Tavarakaupan ohella palveluviennin merkitys kasvaa.

Kauppapolitiikka kohtaa väistämättä kritiikkiä arvovalinnoista ja kansallisen päätösvallan rajoittamisesta. Onnistuessaan se parantaa yritysten ja kuluttajien asemaa sekä edistää ympäristön ja työolojen kehitystä maailmassa, jossa kansalliset päätökset eivät enää turvaa kasvua tai ratkaise globaaleja haasteita.

EU ja Yhdysvallat yrittävät luoda TTIP-kumppanuudella mallia, jollainen halutaan tehdä kehittyvien maiden, kuten Brasilian, Intian ja Kiinan, miksei myös Venäjän, kanssa.

Moderneissa sopimuksissa on säännöt pk-yrityksistä ja investointisuojasta, teknisistä standardeista ja sääntelyistä. Jos läntiset demokratiat – EU ja Yhdysvallat – eivät onnistu, on vaikeata onnistua muidenkaan kanssa. TTIP on osa geopolitiikkaa ja arvovalintoja, mutta se vaatii kompromisseja.

Nykyisin kauppapolitiikka auttaa erityisesti pk-yrityksiä. Ne tarvitsevat isoja yrityksiä suhteellisesti enemmän resursseja kaupan esteiden ylittämiseen. Viranomaisvaatimusten vuoksi tuotteen saaminen Yhdysvaltain markkinoille voi olla 10–15 prosenttia kalliimpaa kuin EU-markkinoille. Tämä on rasite pk-yritykselle. Isot yritykset välttävät ongelman siirtämällä tuotantoa kohdemaihin.

EU:n toivoisi onnistuvan kasvuhakuisessa kauppapolitiikassa. Mitä selvemmin säännöin toimitaan, sitä parempi suomalaisyritysten kilpailukyvylle. Nyt EU:n kauppasopimukset kattavat 24 prosenttia globaaleista markkinoista. EU:n tavoitteena on yli 60 prosentin kannattavuus.

Suomen on toki pidettävä huoli kauppasuhteista, vaikka kauppapolitiikka on osa yhteistä EU-politiikkaa. Tulevaisuudessa tarvitaan kansainvälisen talouden realiteettien ymmärtämistä, kansallisten etujen ajamista ja avointa valmistelua mutta myös valmiutta kompromisseihin.

EU ja Suomi eivät yksin sanele kaupan pelisääntöjä. Kauppapolitiikan osaamista tarvitaan yhä EU-Suomessa – politiikassa ja yrityksissä.

Timo Vuori
maajohtaja, Kansainvälinen
kauppakamari, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat