Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsellakin on oikeus yksityisyyteen

Mielipide
 
Paula Puolakka

Helsingin Sanomien verkkosivuilla (Elämä 6. 7.) julkaistu juttu lasten kuvien julkaisemisesta sosiaalisessa mediassa oli osuva muistutus lasten ja lastenlasten oikeudesta yksityisyyteen. Mannerheimin lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautava toi hienosti esille YK:n sopimuksen lapsen oikeuksista: lapsella on sama yksityisyyden suoja kuin aikuisella.

Monelta äidiltä, isältä, mummolta tai vaarilta unohtuu juuri se, ettei lapsi ole vain hänen jatkeensa vaan yksilö, joka kasvaa lopulta aikuiseksi ja jolla on omanlaisensa näkemys ihmisistä ja maailmasta jo pienenä.

Minua on suuresti ällistyttänyt se, että esimerkiksi pienten lasten kuvia jaellaan estottomasti Facebookissa. Monesti näyttää siltä, kuin aikuiset vain haluaisivat kertoa, kuinka hyviä vanhempia tai isovanhempia he ovat, kun leipovat pullia lapsen kanssa tai hankkivat hänelle esimerkiksi liikuntavarusteita.

Onko lapsilta näissä tapauksissa kysytty, tahtovatko he näitä ajanviettokuvia nettiin? Pönkittääkö aikuinen omia epävarmuuksiaan julkaisuilla? Yrittääkö hän maalata omia vikojaan paremmiksi?

Päiväkodeilla ja kouluilla on hyvä käytäntö, että aina syksyisin ne pyytävät suostumuksen siihen, voiko lapsen kuvia panna koulun nettisivuille, jos siellä kerrotaan esimerkiksi menneestä tapahtumasta tai juhlasta. Meillä kotona nämä laput on aina täytetty yhdessä lapsen kanssa, ja hän on itse saanut sanoa, minkälaiset julkaisut hän hyväksyy. Meidän tapauksessamme lapsi ei ole halunnut naamaansa yhtään mihinkään.

Olisi myös hyvä muistuttaa eroperheiden lasten vanhempia ja isovanhempia siitä, että lapsen kuvien julkaisuun netissä täytyy pyytää lupa lapsen huoltajalta. Olisi hyvä, että äidit ja isät sopisivat yhteisen linjan ja kertoisivat sen myös isovanhemmille ja muille tutuille.

Esimerkiksi mummot ja vaarit eivät aina tajua, että vaikka he omaa hyvää mieltä jakaakseen panevat lapsen kuvia nettiin, koskaan ei voi tietää, millaisia persoonia niihin mahdollisesti satojen Facebook-kaverien, pinnallisten tuttujen ja vuosikymmeniä sitten samalla luokalla olleiden joukkoon lukeutuu. Jos ihminen on sokea jopa omalle mielelleen, miten hän voi tietää jonkun puolitutun päänsisäisistä liikkeistä?

Paula Puolakka
filosofian maisteri, kirjoittaja
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat