Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästöjä yliopiston hallintoa keventämällä

Mielipide
 
Elina Palmgren

Lauantaivieras-palstalla (HS Kotimaa 11. 7.) ja HSTV:n haastatteluissa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) maalaili koulutusleikkausten jälkeistä tulevaisuutta.

Hallituksen tavoitteena on tunnetusti leikata koulutussektorilta suuria summia mutta samaan aikaan parantaa opetuksen ja tutkimuksen laatua.

Ministeri Grahn-Laasosen puheessa toistuivat sanat kehittäminen ja uudistukset. Vaikka supistuvien tulojen ja laadun parantamisen yhtälö on loogisesti mahdoton, ainakin yliopistosektorilla on realistisia uudistus- ja säästökohteita.

Yliopistojen hallinnollisen työn määrä ja kaikki siihen liittyvä byrokratia on täysin räjähtänyt käsiin. Helsingin yliopiston vuoden 2013 henkilötyövuosissa mitattua työpanosta tarkastellessa huomaa hallintohenkilöstön osuudeksi 20 prosenttia.

Tämän lisäksi suuri osa tutkijoiden ja muiden yliopiston työntekijöiden työajasta kuluu hallintoon verrattavissa olevaan työhön. Esimerkiksi professoreilla ei juuri jää aikaa tutkimukselle, kun työaika kuluu tutkimusprojektien hallinnointiin, rahoituksen varmistamiseen sekä opetusvelvollisuuden täyttämiseen.

Tilanne on sikäli paradoksaalinen, että yhteiskunnan kaikkein pisimmälle koulutetut ja älykkäimmät aivot on valjastettu töihin, jotka eivät suoraan tähtää uuden tutkimuksen ja tiedon tuottamiseen vaan lähinnä nuorempien tutkijoiden tutkimuksen teon mahdollistamiseen.

Yliopistoille hallituksen kaavailemat uudistukset lupaavat lisää sääntelyä ja byrokratian määrän kasvua, rahan kerjäämistä ulkopuolisilta sijoittajilta sekä laadun ja työelämärelevanssin mainostamista ulospäin.

Ehkä uudistukset kannattaisi kuitenkin aloittaa yliopistojen sisäisten rakenteiden ja hallintojärjestelmien tarkastelulla ja systeemin keventämisellä. Se olisi yliopistosektorin ja koko yhteiskunnan etu: turhaa hallintoa voitaisiin karsia ja tutkijoiden työpanos saataisiin hyötykäyttöön tutkimuksen ja opetuksen muodossa.

Elina Palmgren
filosofian maisteri
tutkimusavustaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat