Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka myy jo antiikkia ja saaria

Mielipide
 
Maarit Nieminen

Maija-Riitta Riuttamäki (HS Mielipide 10. 7.) vaati Kreikan museoesineitä myyntiin. Iiri Heinilä (HS Mielipide 8. 7.) halusi myös Kreikan saaria myytäviksi. Kumpiakin on jo ollut kaupan.

Varsinkin keskieurooppalaiset, venäläiset ja kiinalaiset ovat kunnostautuneet ostamalla kesämökkejä Kreikasta. Suomalaisillakin on siellä loma-asuntoja. Isolla rahalla mökin lisäksi voi ostaa vaikka kokonaisen saaren.

Kansainväliset hotelliketjut ovat ostaneet laajoja ranta-alueita Kreikassa. Tämä ei kuitenkaan juuri helpota Keikan velkataakkaa, sillä suurin osa maasta on yksityisomaisuutta. Ei oikeusvaltio voi pakkolunastaa yksityismaita ja myydä niitä maksaakseen velkojaan. Joitakin valtion omistamia pikkusaaria on kyllä jo myyty. Harva niistä kuitenkaan kiinnostaa ostajia, koska suurin osa saarista on ilman vettä, sähköä ja satamaa.

Talousongelmat Venäjällä ovat vähentäneet venäläisten ostohalukkuutta. Alueiden myyminen kansainvälisille, niin sanotuille all inclusive -lomakohteille ei pitkällä aikavälillä ole viisasta valtiolle, koska kyseiset kohteet eivät tutkitusti juuri jätä rahaa paikkakunnalle.

Antiikkiesineiden kauppaa säätelevät sekä kansallinen että kansainvälinen lainsäädäntö. Nykykäsityksen mukaan kansojen historian aarteet kuuluvat kunkin kansan omiin museoihin, joissa kuka tahansa voi käydä tutustumassa niihin – yleensä maksua vastaan. Kreikan suosituimmat nähtävyydet tuottavat maalle huomattavia summia.

Kreikan museokaupoissa myydään museokopioita keramiikkaruukuista pronssiveistoksiin ja kultakoruihin. Niiden hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä tuhansiin euroihin.

Kreikka myy myös aitoa antiikkia, tosin ei museokaupoissa vaan antiikkiliikkeiden välityksellä. Niissä myytäviä ja huutokaupattavia autenttisia antiikkiesineitä voi laillisesti ostaa ja viedä maasta. Kaikki arkeologisissa kaivauksissa löydetyt esineet eivät mahdu museoihin, joten tutkimusten jälkeen osa esineistä ohjataan myytäviksi. Pienimpien antiikin aikaisten keramiikkaesineiden hinnat alkavat kolmenumeroisista luvuista, näyttävät esineet maksavat suuria summia.

Kreikka ei voi kuitenkaan panna hintalappua kansallisaarteisiinsa. Sivistysvaltiot ja Interpol kamppailevat jatkuvasti laitonta antiikkikauppaa vastaan. Se on maailman tuottoisimpia kaupan aloja ase-, huume- ja ihmiskaupan ohella. Jos esimerkiksi Kreikan kansallismuseon pronssiveistos Artemiin Poseidon varastettaisiin, sen mittaamaton arvo mitattaisiin laittomilla markkinoilla vain joissakin miljoonissa euroissa. Suunnilleen saman rahan Kreikan valtio saa myymällä tuhat kopiota teoksesta museokaupassa.

Jos Suomi tulevaisuudessa joutuu taas konkurssin partaalle, toivottavasti kukaan ei vaadi meitä myymään Ateneumin ja Kansallismuseon aarteitamme.

Maarit Nieminen
filosofian maisteri
auktorisoitu opas, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat