Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koululaisten kesäloma on oikealla kohdalla

Mielipide
 
Hannu Tuominen

Suomessa viriää keskustelu koululaisten loman siirtämisestä aina kylmän – ei koskaan lämpimän – kesäkuun jälkeen (HS Merkintöjä 8. 7.). Lomasiirtoa puolletaan usein "elokuun helteillä" ja "syyskuun lämpimillä päivillä" – ikään kuin nämä olisivat tilastollisia tosiasioita. HS:n jutussa vedottiin jopa mahdolliseen pitkän aikavälin ilmastonmuutokseen.

Suomi sijaitsee pohjoisella pallonpuoliskolla leveysasteen 60–70 välissä. Pohjoisnavalle on matkaa 20 astetta. Olemme eri kasvillisuus- ja lämpövyöhykkeellä kuin muu Eurooppa. Lomia siirtämällä emme voi muuttaa kesäämme syksymmälle. Suomessa lämpö, valo ja elämänrytmi rytmittyvät eri tavoin kuin Silvio Sisilialaisella.

Oppilaiden kesäloman ajankohta pitkän ja pimeän talven jälkeen määräytyy Suomessa pedagogisin syin. Ei sen mukaan, milloin ranskalainen viettää lomaansa tai kuinka pitkään vierasvenesatamat ovat avoinna.

Jos koululaisten loma loppuisi syyskuun alkaessa, siitä on enää lyhyt matka syyspäiväntasaukseen. Vastaava päivä on keväällä maaliskuussa. Aika harva ehdottaa kesälomien siirtämistä siihen suuntaan.

Yritysmaailma tietysti hihkuu innosta, jos sen huvipuistoissa voisi pitää halpatyövoimaa pidempään kuin nykyisin. Kannattaa kuitenkin pyrkiä taloudelliseen kannattavuuteen kestävämmällä tavalla kuin palkkaamalla edullisia koululaisia.

HS:n jutussa käytettiin jopa marjanpoimintakorttia: siinä oletettiin, että sienet ja marjat katoavat Suomen metsistä, kun lapset saavat olla pidempään syksyllä lomalla. Saanen epäillä.

Hannu Tuominen
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat