Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on brändiltään designmaa

Mielipide
 
Leila Hämäläinen

Verorahoilla tuetun vienninedistämisen ongelma on löytää oikeat konseptit ja asiaan sitoutuneet henkilöt. Vanha kaupallisten sihteerien verkosto on paistatellut paljolti suurteollisuuden menestyksen valokeilassa – olkoonkin, että vaikkapa paperiteollisuuden koneiden tuloksekas markkinointi on yritysten omaa ansiota.

Olen markkinoinut yli 30 vuoden ajan designpainotteisia kulutustavaroita Keski-Euroopassa. En muista koskaan saaneeni vientikeskuksista minkäänlaista tukea, jollei mukaan lueta vuosittaisia kutsuja joihinkin cocktail-tilaisuuksiin.

Virallisia vienninedistäjiä ei tunnu kiinnostavan se, että raaka-aineiden jalostusarvo nousee huomattavasti, kun niistä tehdään innovatiivisia tuotteita ja niiden avulla luodaan paperiteollisuuden suhdanteista riippumattomia työpaikkoja.

Suomi on brändiltään designmaa. Kaikkien toimijoiden – nimikkeestä riippumatta – tulisi pitää se mielessään.

Meillä on markkinointigurujen toistama tarina sodanjälkeisestä niukkuudesta ja puutteesta, johon vastattiin hyvin suunnitelluilla, tarkoituksenmukaisilla arkipäivän tuotteilla.

Tätä imagoa valmistajat uskalsivat aikanaan vahvistaa vaikkapa Tapio Wirkkalan ja Timo Sarpanevan 1960- ja 1970-luvun haasteellisilla, rohkeilla tuotteilla, joihin A. Ahlström -konsernin silloin omistama Iittala sitoutui. Armi Ratia perheineen taisteli itsensä menestykseen ilman suuryrityksen tukea.

Jos viisikymmentä vuotta sitten kaikki toimijat puhalsivat yhteen hiileen ja saivat maamme designin maailmankartalle, miksei temppua voida toistaa nyt?

Tulevaisuuden design-klassikot tulevat pienistä, kunnianhimoisista yrityksistä. Niiltä puuttuu kuitenkin usein starttipääomaa ja rahoitusta. Kun loistava tuote on valmis ja sarjatuotannossa, se täytyy esitellä kansainvälisillä ammattimessuilla kahden tai kolmen vuoden kuluessa. Ennen kuin kontaktit poikivat kauppoja, tarvitaan aikaa, kärsivällisyyttä ja onnea.

Toivon ennakkoluulottomuutta ja pitkäjännitteisyyttä. Team Finland: enemmän tekoja, vähemmän virkamiesmäisyyttä!

Leila Hämäläinen
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat