Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutos on vakava uhka turvallisuudelle

Mielipide
 
Sir David King Tero Mustonen

Ilmastonmuutos on vakava uhka turvallisuudelle. Tätä ei valitettavasti kuitenkaan ole vielä riittävästi ymmärretty.

Olemme tutkineet viimeisen vuoden ajan intialaisten, brittiläisten, yhdysvaltalaisten ja kiinalaisten tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa ilmastonmuutoksen "pahimpien vaikutusten" seurauksia. Tulokset julkaistaan tänään.

Laajat lämpöaallot johtavat yhä useammin kuolemiin. Kun maapallo lämpenee, lämpöaaltojen vaikutukset voimistuvat.

Pahimmassa tilanteessa ihmiselämä ei ole enää mahdollista ulkona tai ilmastoimattomissa rakennuksissa. Näin käy todennäköisesti maailman lämpimimmillä alueilla, kuten Intiassa.

Äärimmäisten lämpöaaltojen seurauksena joukkokuolemat yleistyvät erityisesti siellä, missä ei ole ilmastointilaitteita. Näin on jo käynyt Pakistanissa.

Lämpöaaltojen yleistyminen lisäisi mahdollisesti myös kansainvaelluksia. Yhä useampi valtio romahtaisi. Valtiot saattaisivat myös tavoitella uusia alueita, kun ihmisten kotiseudut muuttuisivat elinkelvottomiksi.

Arktiset meret, maa-alueet ja kulttuurit muuttuvat jo nyt rajusti. Kalottialueella, kuten Siperiassa, ikirouta sulaa. Tämä vapauttaa merkittävästi uusia kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään. Pohjoiset alkuperäiskansat, kuten kolttasaamelaiset Näätämöjoen valuma-alueella, ovat jo käynnistäneet sopeutumistoimia ruokaturvallisuutensa varmistamiseksi.

Jäljellä olevien pohjoisten ekosysteemien kuten myös napapiirin eteläpuolisten soiden, vesistöjen ja vanhojen metsien säilyminen on elintärkeää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Äärimmäisten sääilmiöiden toteutumiseen vaikuttaa erityisesti kaksi asiaa: kasvihuonekaasujen määrän kehitys ja se, miten niihin reagoidaan. Saatavilla oleva tutkimustieto herättää huolta.

Hillitsemätön talouskasvu, ilmastopolitiikan puolivillaiset ohjauskeinot sekä investoinnit tehottomaan ja vanhanaikaiseen energiatekniikkaan todennäköisesti lisäävät päästöjä. Tällä tiellä keskilämpötilan rajun nousun riski on huomattava.

Kun arvioidaan yrityksen riskejä tai kansallista turvallisuutta, on tapana kysyä: "Mikä on pahin mahdollinen, mitä voi tapahtua?" Kun oleellisimmat riskit on arvioitu, niiden vaikutusta voidaan vähentää tai välttää ne. Tämän pitäisi päteä myös ilmastonmuutokseen.

Ilmastokeskustelussa tämänkaltaisten analyysien tekijöitä syytetään usein pelottelusta. Ilmastonmuutoksen pahimpia riskejä voidaan kuitenkin verrata valtion turvallisuusasiantuntijan arvioon sotilas-, tiedustelu- tai terrorismiuhista tai vakuutusyhtiön arvioon pahimmista riskeistä.

Näissä tapauksissa "pahin mahdollinen tilannekuva" hyväksyttäisiin mukisematta, siihen varauduttaisiin ja sen toteutuminen pyrittäisiin välttämään kaikin mahdollisin keinoin.

Ilmastonmuutos tulee nähdä kansallisen turvallisuutemme pahimpana uhkana. Ei siksi, että sotavoimat tai armeijat kykenisivät ratkaisemaan sen – eivät ne pysty. Vain näin voimme suhtautua siihen riittävän vakavasti ja ryhtyä tarvittaviin toimiin, ennen kuin on liian myöhäistä.

Sir David King
Britannian ulkoministerin
ilmastoerityisedustaja
Tero Mustonen
tutkijatohtori ja ammattikalastaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat