Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastensuojelun resurssit viipymättä kuntoon

Mielipide
 
Johanna Peltorinne

Heinäkuun 10. päivä oli merkittävä päivä lastensuojelun väelle: silloin Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kaksi sosiaalityöntekijää tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta kahdeksanvuotiaan tytön murhatapaukseen liittyen.

Lain näkökulmasta tuomio oli oikea ja odotettukin, mutta sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta tapaus on ollut kohtuuton ja traaginen. Nämä työntekijät kantavat syyllisyyden taakkaa ainiaan, vaikka he eivät ole syyllistyneet murhaan.

Lähes jokainen lastensuojelun sosiaalityöntekijä pystyy samastumaan tuomittujen tilanteeseen. Monet ovat ehkä miettineet: "Minäkin olisin voinut olla syytetyn penkillä." Moneen lastensuojelun tapaukseen liittyy nimittäin riski, että jotain kauheaa voi sattua. Tapaus osoittaa, että sosiaalityöntekijän tekemät arviot eivät ole aina oikeita. Jälkipuinti taas on helppoa, koska silloin käytettävissä on jo kaikki mahdollinen tieto.

Lastensuojelun resurssit ovat valtakunnallisesti heikot. Valtaosassa kunnista sosiaalityöntekijällä on vastuullaan noin 60 lasta ja johtavilla sosiaalityöntekijöillä moninkertainen määrä.

Valviran vuonna 2014 julkaiseman selvityksen mukaan useilla lastensuojelun sosiaalityöntekijöillä ei ole laissa määriteltyä kelpoisuutta. Näistä ongelmista huolimatta sosiaalityöntekijä ei voi tekemiensä päätösten osalta piiloutua järjestelmän taakse, vaan hän vastaa viranomaisena kaikista tekemistään arvioista ja päätöksistä.

Onko tämä selvää lastensuojelun sosiaalityöntekijöille, jotka tekevät yhteiskunnallisesti merkittävää työtä? Onko heille selvää, että työstä pitää vielä olla vastuussa yhteiskunnalle mahdollisten virhearviointien sattuessa ja että virheet pitää sovittaa oikeusjärjestelmän asettamalla tavalla? Tätä asiaa tulisi korostaa koulutuksessa ja työelämässä.

Kuka kantaa vastuun siitä, että sosiaalityöntekijöillä on riittävät resurssit toteuttaa työtään, jottei kohtalokkaita virhearviointeja tapahtuisi? Resurssit tulisi viipymättä saattaa kuntoon esimerkiksi kuntia velvoittavilla henkilöstömitoituksilla ja riittävällä valtion tuella.

Johanna Peltorinne
johtava sosiaalityöntekijä
yhteiskuntatieteiden maisteri
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat