Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miinantorjunta-alukset ovat liian hienoja Suomeen

Mielipide
 
Esa Karanko

Hannu Sarvanne kirjoitti (HS Mielipide 13. 7.) Italiassa valmistettujen Katanpää-luokan miinantorjunta-alusten ongelmista. Sarvanteen mielestä alukset olisi pitänyt rakentaa Suomessa, koska toimintaolosuhteet tunnetaan täällä parhaiten.

Lehtitietojen mukaan ainakin Purunpään tykkilavetti on jouduttu kiinnittämään uudestaan. Lisäksi lasikuitumuovisien sotalaivojen paloturvallisuus taisteluolosuhteissa epäilyttää minua.

Katanpään ja Purunpään vetolaitteina ovat Voith Schneider Cycloidal -potkurit, joissa on paljon liikkuvia osia. Sellaisia käyttävät yleensä satamahinaajat. Vetolaite mahdollistaa liikkumisen mihin suuntaan tahansa ja paikallaan pysymisen.

Monimutkaisten vetolaitteiden soveltuminen jääolosuhteisiin on kyseenalaista, eikä niitä ole tarkoitettu pitkille merimatkoille. Jonkin esineen joutuminen vetolaitteeseen tai pohjakosketus voi vaurioittaa laitetta pahasti.

Katanpää ja Purunpää tuotiin Suomeen rahtilaivalla. En usko, että ne pystyvät tehtäviinsä rahtilaivan kannelta käsin. Italiasta on taidettu ostaa liian hienoa tekniikkaa Suomen olosuhteisiin.

Esa Karanko
merimies, eläkkeellä
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat