Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kääntäjä ei aina tarvitse kääntäjänkoulutusta

Mielipide
 

Ville Elorannan Merkintöjä-kirjoituksessa (HS 12. 7.) naurettiin käännöskukkasille ja pohdiskeltiin kulttuurien välisen viestinnän vaikeutta. Helppoa ei ole kulttuurien sisäinen viestintäkään, sillä vaikka Eloranta selvästi halusi puolustaa kääntäjien ammattikuntaa, hän loukkasi tahattomasti suurta osaa sen edustajista. Kolumnin pahin kukkanen kuului näin: "Todelliset suomennosten ammattilaiset ovat opiskelleet käännösviestintää korkeakoulussa."

Olen työskennellyt käännösalalla yli kymmenen vuoden ajan ilman kääntäjänkoulutusta. Muutaman vuoden opettelin alaa taitavampien opastuksella, mutta sen jälkeen ammattitaitoani ei ole juuri kyseenalaistettu.

Yllätyin siis, kun luin Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulta, etten olekaan todellinen ammattilainen. Kyse on varmaan vain väärästä sanavalinnasta, mutta koen tarpeelliseksi täsmentää asiaa, koska monet lukijat ovat voineet saada väärän kuvan kääntäjän ammatista.

Kääntäjän ammatti muistuttaa toimittajan ammattia: ura on helpompi aloittaa, jos on opiskellut alaa, mutta monilla ammattilaisilla ei ole alan koulutusta. Mitä enemmän työvuosia kertyy, sitä vähemmän merkitystä koulutuksella on, sillä kokemus ja näytöt ovat parempi tae osaamisesta kuin tutkinto.

Tämä ei tarkoita sitä, että kääntäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa tai että kääntäminen on helppoa. Kääntäjän on osattava käännettävää kieltä erittäin hyvin ja tunnettava tekstin kirjoittajan kulttuuri. Hänen on myös osattava kirjoittaa oman kielensä yleiskieltä riittävän hyvin. Ammattilaisen on osattava paljon muutakin, mutta näillä pääsee alkuun, ja loput voi oppia työn kautta.

Kääntäjän ammatin avoimuus on hyvä asia. Sen ansiosta kääntäjän uralle päätyy korkeasti koulutettuja, kielitaitoisia ihmisiä, joille ei ole tarjolla oman alan töitä. On myös tärkeää, että muiden alojen asiantuntijoiden kynnys ryhtyä kääntäjäksi on mahdollisimman alhainen, koska varsin usein tekstin aihepiirin tuntemus on tärkeämpää kuin käännöstaidot. EU:n uusimmassa kääntäjähaussa hakijoilta ei edellytetä kääntäjänkoulutusta – ilmeisesti juuri sen vuoksi, että kääntäjiksi halutaan muiden alojen asiantuntijoita.

Käännöskoulutuksen ulkopuolelta tulevat kääntäjät tuovat ammattikuntaan uusia tietoja, työtapoja ja näkökulmia. Heitä ei pidä leimata toisen luokan ammattilaisiksi edes vahingossa.

Tommi Nieminen
kääntäjä, Salo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat