Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanhikiven ydinvoimalatyömaa järkyttää

Mielipide
 
Hans Colliander

Kun tulee Pyhäjoelle Hanhikiven ydinvoimalatyömaalle, järkyttyy. Eivät ole paikan valinneet tainneet lukea Risto Isomäen Saraswatin hiekkaa tai muutenkaan tutustuneet ilmaston lämpenemisen seurauksiin ja odotettavissa olevaan merenpinnan kohoamiseen. Tai jos ovat, eivät ole ymmärtäneet tai eivät ole välittäneet. Molemmat vaihtoehdot ovat pelottavia.

Silmämääräisesti arvioituna osa lähes neliökilometrin hakkuuaukeasta on suorastaan merenpinnan alapuolella. Allikoiden ja lampareiden peittämälle vesijättömaalle on toisaalta tunkemassa meri, toisaalta pohjavesi. Oli ydinvoimasta mitä mieltä tahansa, tämä hanke on ainakin niin väärässä paikassa kuin vain voi olla.

Toivon mukaan hanke kaatuu pian omaan mahdottomuuteensa, sillä tulevaisuudessa ympäristölliset, taloudelliset ja maailmanpoliittiset muutokset pysäyttävät sen joka tapauksessa. Pelkona on, että Pyhäjoelle jää puoliksi rakennettu torso muistuttamaan ihmisen lyhytnäköisyydestä.

Jo ydinvoimalan rahoitukseen liittyvät vaikeudet olisivat olleet riittävä syy hankeen kuoppaamiseen, puhumattakaan täysin auki olevasta ydinjätteen loppusijoituksesta tai ydinvoimala-alueen luovuttamisesta vieraan vallan territorioksi.

Työmaalla leiriään pitävät kansalaisaktivistit ovat alueella paikallisten asukkaiden ja mökkiläisten luvalla ja kutsumina, toisin kuin maata ilman lupaa myllertävät rakentajat. Jos maailmassa vallitsisi oikeus tai edes kohtuus, poliisi kävisi hakemassa luvattomasta teosta vastuussa olevat pahnoilleen ja jättäisi aktivistit rauhaan. Ja keskeyttäisi työt välittömästi.

Ainoat hankkeesta hyötyjät näyttäisivät olevan alueella runsaslukuisina pesivät taivaanvuohet. Me muut häviämme.

Hans Colliander
tietokirjailija, Kesälahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat