Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi väistää vastuutaan Somalian tukemisessa

Mielipide
 
Olavi Luukkanen

Antti Erkkilä toi esille (HS Vieraskynä 13. 7.) ongelman, joka vaikeuttaa Somalian luonnonvarojen kestävää käyttöä. Vientiin suunnattu puuhiilen tuotanto hävittää maan vähäisiä metsävaroja ja rahoittaa terrorismia.

Somaliassa puilla on suuri taloudellinen merkitys, koska karjan rehu kuivana aikana ja suurin osa kaikesta energiasta saadaan puista, jotka myös sitovat ja parantavat maaperää.

Metsien palauttaminen aavikoituneille alueille ei ole ylivoimainen tehtävä. Kuivien alueiden metsien hoito on helpompaa kuin trooppisen sademetsän hoito. Ulkopuolista apua tarvitaan kuitenkin rohkaisemaan paikallisyhteisöjä omatoimiseen ympäristön kunnostamiseen ja maankäyttöpolitiikan muuttamiseen sellaiseksi, että se hyödyttää paremmin karjankasvattajia ja viljelijöitä.

Afrikassa on jo riittävästi käytännön kokemusta siitä, miten maankäytön uudelleenjärjestelyllä pystytään kuivilla alueilla palauttamaan puut maatalouden tuotantojärjestelmiin ja siten parantamaan ruokaturvaa. Näin on jo tapahtunut esimerkiksi Nigerissä, missä alkuperäinen metsä on laajoilla alueilla saatu palautetuksi ja ruoantuotanto kaksinkertaistetuksi.

Suomen Somalia-verkosto koordinoi Suomen ulkoasiainministeriön rahoittamaa aavikoitumisen torjuntaa nyt jo kuudessa kohteessa Keski- ja Etelä-Somaliassa ja hyödyntää siinä myös Suomen somalien tarjoamaa asiantuntemusta.

Paikalliset kyläyhteisöt ja ennen kaikkea naiset saavat kokemusta siitä, miten ruokaturvaa voidaan parantaa palauttamalla puut autioituneille alueille ja käyttämällä vesivaroja säästeliäämmin.

Tämän seurauksena polttopuun, puuhiilen ja karjanrehun saatavuus on parantunut. Somalian keskushallinto käyttää nyt tuloksia hyväkseen luodessaan koko maalle uutta maankäyttöpolitiikkaa. Hyvin organisoituna puuhiilen tuotanto olisi Somaliassa yksi parhaita maaseudun asukkaiden toimeentulon lähteitä.

Suomen Somalia-verkosto on jättänyt ulkoasianministeriölle projektinsa jatkohakemuksen. Ministeriön päätös evätä kaikki uudet kansalaisjärjestöjen hakemukset merkitsee sitä, että Suomi on menettämässä taas yhden mahdollisuuden olla mukana hauraiden valtioiden tukemisessa.

Olavi Luukkanen
emeritusprofessori, kehitysmaiden metsänhoito, Helsingin yliopisto Somalian karjatalous-,
metsä- ja laidunmaaministeriön ulkopuolinen neuvonantaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat