Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomikin voisi yksityistää valtion omaisuutta

Mielipide
 
Juhani Joutsen

Suomi ajaa euroryhmässä kovaa linjaa ja vaatii Kreikalta paljon. Voisimme hyvin näyttää esimerkkiä ja tehdä kotimaassa sitä, mitä edellytämme muilta. Meidänhän täytyy löytää säästöjä kuuden miljardin euron edestä, kuten hallitus on päättänyt.

Kreikan talouskriisin ratkaisuja haettaessa esitettiin muun muassa, että Luxemburgiin perustettaisiin Kreikan valtion omaisuuden 50 miljardin yksityistämisrahasto vakuudeksi mahdolliselle lisärahoitukselle.

Haasteista huolimatta julkisen sektorin pääoman arvon määrittäminen ja pääomakustannusten – toisin sanoen poistojen ja korkojen – laskenta olisi toteutettavissa. Monet valtiot inventoivat julkista ja yksityistä pääomaa muun muassa verotusta, tariffipolitiikkaa ja puolustustaloudellisia tarpeita varten.

Suomessa laskettiin koko liikennesektorin pääomakustannukset jo 1970-luvulla silloisen liikenneministeriön aloitteesta valtiovarainministeriön pääomakustannusten laskentaohjeita noudattaen. Tie-, rautatie-, lento- ja alusliikenteen sekä posti- ja telesektorin väylät, kalusto ja muu käyttöomaisuus inventoitiin, ja pääomalle määritettiin teknistaloudelliset pitoajat, laskennalliset korot ja poistot. Näin valtioneuvosto ja eduskunta saivat uuden instrumentin liikenteen tariffipolitiikalle sekä osaltaan postin ja rautatieliikenteen yhtiöittämistä silmällä pitäen.

Eri asia on, miten liikennepalvelujen hinnoittelu on sen jälkeen kehittynyt kohti parlamentaarisen liikennekomitean linjaamaa kustannusvastaavuutta ja miten eri liikennepalvelujen kilpailussa hinnoitteluun vaikuttaa muun muassa poliittinen päätöksenteko.

On paikallaan kysyä, pitääkö Kreikassa – ja Suomessa – valtion ja kunnallisten virastojen toimia julkisessa omistuksessa olevissa kiinteistöissä vai olisiko edullisempaa siirtyä halvempiin omistus- tai vuokratiloihin.

Helsingin Sanomat nosti jokin aika sitten esille ajatuksen siitä, että Suomessa valtion virastorakennuksia voitaisiin myydä ja virastoja sijoittaa vaihtoehtoisiin, yhteiskunnalle edullisempiin kiinteistöihin. Jutussa ehdotettiin muun muassa sitä, että ulkoasiainministeriö luovuttaisi Merikasarmin kiinteistönsä esimerkiksi taide- ja kulttuuritaloksi ja muuttaisi itse Keski-Pasilaan lähemmäksi kansalaisia.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) voisi harkita myös Suomen ulkomaanedustustojen ja suurlähettiläiden residenssien myyntiä vapailla markkinoilla sekä siirtymistä vuokratiloihin. Ruotsi on tehnyt vastaavia arvioita jo pitkään, kun valtion kiinteistöjen pääomalle lasketaan tuottoarvo niiden vaihtoehtoisen käytön pohjaksi.

Jos Suomen valtio myisi Merikasarmin lisäksi esimerkiksi Ateenassa tai Brysselissä sijaitsevat residenssit ja hakisi tilalle vuokratiloja, paljonko ulkoministeriö säästäisi rahaa – rahaa, jota voitaisiin eduskunnan budjettipäätöksellä siirtää vaikkapa Suomen viennin edistämiseen tai kehitysyhteistyöhön?

Juhani Joutsen
eläkeläinen, Inkoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat