Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiertotalous kaipaa arkipäiväistämistä

Mielipide
 
Jorma Mikkonen

Kiertotalous-termi tuli suomalaiseen keskusteluun noin vuosi sitten, kun Euroopan unioni alkoi valmistella laajaa uudistusta, joka tähtää luonnonvarojen kestävään käyttämiseen. Avainasia on resurssien entistä tehokkaampi ja fiksumpi käyttö.

Siirtyminen kiertotalouteen on jo käynnissä. Tuotteiden ja palveluiden vastuullisuus- ja kestävyyskriteerien merkitys kasvaa kuluttajien keskuudessa, ja yritykset reagoivat tähän muutokseen.

Keskustelu kiertotaloudesta kaipaa arkipäiväistämistä, konkretiaa ja käytännön toimenpiteitä, jotta suomalaiset yritykset pääsevät mukaan liikkuvaan junaan ja pystyvät hyödyntämään sen tuomat mahdollisuudet.

Kiertotalouteen siirrytään kierrätysyhteiskunnan kautta. EU:n parlamentin ympäristökomitea julkaisi juhannuksen alla lausuntonsa EU:n kiertotalouspakettiin. Sen johtopäätöksiin on helppo yhtyä: tarvitaan yksiselitteiset käsitteet, luotettavaa tilastointia sekä kunnianhimoiset ja konkreettiset kierrätystavoitteet.

Lisäksi kierrätyskelpoisen ja biohajoavan jätteen polttoa tulee rajoittaa ja biojätteen erilliskeräystä tehostaa.

Suomessa hallitusohjelmassa otettiin ensimmäiset askeleet kohti kiertotaloutta, mikä on myönteinen signaali. Parhaillaan valmisteilla oleva valtakunnallinen jätesuunnitelma tarjoaa hyvän mahdollisuuden uudistaa jätepolitiikkaa ja määrittää konkreettisia toimenpiteitä, jotta kierrätys saadaan Suomessakin nostettua Länsi-Euroopan tasolle.

Vuonna 2008 laadittu edellinen valtakunnallinen jätesuunnitelma ei onnistunut kasvattamaan kierrätysastettamme. Suomessa kierrätykseen päätyy edelleen vain runsas kolmannes yhdyskuntajätteestä, kun tavoitteeksi asetettiin 50 prosenttia.

Teollisuus on suhtautunut kiertotalouteen varauksellisesti. Huoli kierrätysvaatimusten kiristymisen aiheuttamista kustannuksista on kuitenkin aiheeton. Kierrätystavoitteet koskevat vain yhdyskunta- ja rakennusjätteitä. Kierrätysvaatimukset ja vahva tuottajavastuu ovat tehokkaita keinoja sen varmistamiseksi, ettei teollisuuden arvokasta uusioraaka-ainetta hävitetä hautaamalla tai polttamalla.

Tuotteiden ympäristövaikutuksista 80 prosenttia syntyy suunnittelupöydällä. Kiertotaloudessa tuotteet suunnitellaan kestäviksi ja uudelleen käytettäviksi, minkä vuoksi huolto- ja korjaustoiminta tulee elvyttää.

Kiertotaloudessa tarvitaan muun muassa autonpurkajia, suutareita ja kodinkonekorjaajia, joiden toimintaedellytyksiä tulee parantaa esimerkiksi verotuksellisin toimenpitein.

Kiertotalous tarvitsee myös jätehuolto- ja kierrätysalan yrityksiä, jotka huolehtivat jätemateriaalien keräämisestä, kehittävät laitteita ja teknologioita ja prosessoivat jätteitä uusioraaka-aineiksi.

Näiden yritysten toimintaedellytyksiä voidaan parantaa avaamalla markkinoita ja lisäämällä kuluttajien valinnanvapauksia palvelujen suhteen.

Jorma Mikkonen
yhteiskuntasuhdejohtaja
Lassila & Tikanoja Oyj
hallituksen puheenjohtaja
Ympäristöteollisuus ja -palvelut ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat