Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömälle tulisi sallia sivutoiminen yrittäjyys

Mielipide
 
Kimmo Mäkinen

Microsoftin Salon tuotekehitysyksikön lopettaminen on tuonut keskusteluun ansiosidonnaisen päivärahan muuttamisen aloittelevan yrittäjän starttirahaksi. Tämä kuitenkin vaikeuttaisi irtisanottujen hankalaa tilannetta entisestään.

Ansiosidonnainen päiväraha, kuten starttirahakin, on tarkoitettu työttömäksi joutuneen elinkustannuksiin, ei yrittämiseen. Yrittäminen tuottaa palkkaa tekijälleen vasta viiveellä.

Työttömäksi joutuneitten yrittämisen aloitusta voitaisiin sen sijaan parantaa sallimalla yritystoiminta sivutoimisena ilman päätoimisen yrittäjän statusta, jolloin henkilö ei menettäisi palkansaajan turvaverkkoaan heti yritystoiminnan alkaessa.

Kun työtön nykyisin aloittaa pienimuotoisenkin sivutoimisen yritystoiminnan, hänen on rekisteröidyttävä päätoimiseksi yrittäjäksi, jolloin hän menettää aiemman työuransa aikana hankkimansa sosiaaliturvan.

Sivutoiminen yrittäjyys mahdollistaisi työttömyyden alussa keskittymisen yritysideaan ja markkinoiden analysointiin. Toiminnan vaatima rahoitus hankittaisiin rahoitusmarkkinoilta eikä elantokustannuksiin tarkoitetusta työttömyysrahasta. Riittävä starttivaihe takaisi myös harkitumman liikkeellelähdön.

Näin syntyisi varmasti myös menestystarinoita, jotka nykyisin jäävät toteutumatta. Tarvitaan kuitenkin ajattelutavan muutos.

Kimmo Mäkinen
Turun seudun
uusyrityskeskus Generaattorin
entinen toimitusjohtaja, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat