Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämää ylläpitävät lääkkeet omavastuun ulkopuolelle

Mielipide
 
Juha Kastemaa

Helsingin Sanomat (Kotimaa 15. 7.) uutisoi tulevista lääkekorvauksien alkuomavastuista. Hyvä esimerkki tästä oli jutussakin mainittu ykköstyypin diabetes. Siinä insuliini on välttämätön elämää ylläpitävä lääkitys, jota ilman potilas kuolee.

Tuleva 45 euron alkuomavastuu, puhumattakaan sen mahdollisesta korottamisesta 200 euroon, on alun perinkin suunniteltu perustuslain vastaisesti. Elämää ylläpitävät lääkkeet tulee rajata alkuomavastuun ulkopuolelle.

Diabeteksen julkisuuskuva on Suomessa vääristynyt. Jutut keskittyvät lähinnä kakkostyypin diabetesta sairastaviin kulttuurialan julkkiksiin, ja taudin vakavampi muoto eli ykköstyypin diabetes jää vähemmälle huomiolle. Kyseessä on erittäin vaativa sairaus, joka potilaan pitää huomioida kaikissa tekemisissään – vuorokauden ympäri, vuodesta toiseen.

Ei voi olla niin, että elintärkeää lääkitystä tarvitsevat potilaat pannaan maksamaan myös Suomen muista, täysin ylimitoitetuista lääkekuluista. Tähän joukkoon voi luokitella esimerkiksi tolkuttoman määrän kakkostyypin diabetekseen käytettävistä korvattavista lääkkeistä. Kakkostyypin diabetes on tauti, jonka etenemiseen useimmat potilaat pystyvät itse vaikuttamaan ravinnolla. Osa pystyy jopa luopumaan lääkityksestä kokonaan.

Samoin kolesterolilääkkeissä ja pahasti muistisairaitten ihmisten lääkkeissä on varmaan karsittavaa. Valtiolla olisi säästettävissä miljardiluokan potti.

Juha Kastemaa
ykköstyypin diabeetikko
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat