Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opintotuessa huomioidaan veronalaiset tulot

Mielipide
 
Piia Kuusisto

Petteri Hänninen kysyi (HS Mielipide 14. 7.), miksi opintotuen tulovalvonnassa otetaan opiskelijan tulona huomioon vain luovutusvoitot, ei luovutustappioita.

Opintotukilain mukaan opiskelijan tuloina huomioidaan veronalaiset tulot (pois lukien opintoraha) ja toimeentulon turvaamiseen tarkoitetut apurahat sekä vastaavat ulkomailta saadut tulot. Veronalaiset tulot on määritelty tuloverolaissa.

Tuloverolain mukaan luovutusvoitto on veronalaista tuloa, joten se otetaan huomioon opiskelijan tulona. Laissa on säädetty siitä, miten luovutusvoiton määrä lasketaan. Kun veronalaisesta luovutusvoitosta vähennetään luovutustappiot, kyse on verotettavasta pääomatulosta.

Koska opintotukilain mukaan opiskelijan tuloina huomioidaan veronalaiset tulot (ei verotettavat tulot), luovutustappioita ei voi vähentää luovutusvoitoista.

Opintotuessa käytetään veronalaisen tulon käsitettä siksi, että opintotuen tulovalvonnan vuoksi opiskelijan on pystyttävä arvioimaan veronalaisten vuositulojensa määrä toukokuun loppuun mennessä. Verotus toimitetaan kuitenkin vasta tämän jälkeen, jolloin selviää, mitä vähennyksiä verotuksessa hyväksytään.

Piia Kuusisto
kehittämispäällikkö, Kela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat