Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asehankintojen supistaminen on välttämätöntä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Suomi aikoo lähitulevaisuudessa tilata uusia koneita korvaamaan vanhat Hornet-hävittäjät. Korvaavaa mallia ei ole vielä valittu.
Suomi aikoo lähitulevaisuudessa tilata uusia koneita korvaamaan vanhat Hornet-hävittäjät. Korvaavaa mallia ei ole vielä valittu. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Asehankintojen supistaminen on ainoa vaihtoehto ihmiskunnan kohtalonkysymyksen ratkaisemisessa, kirjoittaa sotaveteraani Risto Kekkonen HS:n mielipidesivuilla.

 

Keskustelussa hävittäjähankinnoista on unohdettu maailman vaikea turvallisuustilanne, jota vielä pahentaa 60 miljoonan ylittänyt pakolaisten määrä. Muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on todennut sen pahimmaksi ongelmaksi.

Me Suomessa olemme hankkimassa yhä kalliimpia ja tehokkaampia tappamis- ja tuhoamiskalustoja, vaikka naapurimaitten asukkaat ovat ystäviämme. Suostumme kehitysavun muttemme puolustusmenojen leikkauksiin emmekä ota ilmastonmuutoksen uhkaa tosissamme. Elämmekö unessa?

Asevarusteluteollisuus aiheuttaa noin 10 prosenttia saastepäästöistä, mutta yksikään ilmastokokous ei ole puuttunut asiaan. Aseteollisuuden osakkaat ovat tietenkin tyytyväisiä.

Hävittäjien merkitystä mahdollisessa konfliktitilanteessa ei ole kyseenalaistettu, vaikka ne voidaan tuhota hetkessä täsmäohjuksilla. Silti vakuuttelut "uskottavasta puolustuksesta" jatkuvat. Joku uskoo jopa hävittäjien pelotevaikutukseen, vaikka se edellyttäisi moninkertaista ylivoimaa.

Sotaleikkejä poikina harrastaneiden ja soturiarvoja ihannoivien miesten ohella voisi kuulla asiantuntijoina naisia, erityisesti äitejä, joiden poikien osallistumisesta sotatoimiin on kyse.

Asehankintojen supistaminen on ainoa vaihtoehto ihmiskunnan kohtalonkysymyksen ratkaisemisessa. Jos varustelutuotantoa vähennettäisiin, säästyneillä varoilla voitaisiin pelastaa kehitysmaissa miljoonia henkiä parantamalla heidän elinolojaan sekä panostamalla koulutukseen ja vihreään teknologiaan, jolla voitaisiin tuottaa energiaa myös teollistuneille maille.

Sanonnan "vain kasvatus voi pelastaa maailman" ovat esittäneet monet tunnetut rauhantekijät, kuten armeijattoman Costa Rican presidentti ja Nelson Mandela. Kasvatuksella voidaan toivottavasti estää myös tuho- ja tappajarobottien iskut sekä tuottaa väkivaltaviihteen tilalle rauhansankariohjelmia.

Ihmiskunta voi selviytyä luottamalla presidentti Martti Ahtisaaren näkemykseen, jonka mukaan kaikki sodat ovat vältettävissä neuvottelemalla. Presidentti Urho Kekkonen puolestaan totesi: "Kenties tulee vielä rohkeita ja pelottomia ihmisiä, jotka osaavat ja uskaltavat rakentaa maanpuolustuksen siviilivastarinnan varaan."

Risto Kekkonen
diplomi-insinööri, sotaveteraani
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat