Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kääntäjänkoulutuksessa johdetaan harhaan

Mielipide
 
Tiina Hakala

Ville Eloranta nosti esille (HS Merkintöjä 12. 7.) kääntäjien heikon aseman. Kouluttauduin kääntäjäksi yliopistossa 1990-luvulla ja työskentelin kääntäjänä 10 vuotta. Jouduin luonnollisesti toimimaan freelancerina, nykysuomeksi käännettynä pakkoyrittäjänä.

Toimeksiantajani, minua suuremmat yritykset, sanelivat palkkiot. Pelin henki oli se, että kunnon suomentaja hyväksyy köyhyyden rakkaudesta kirjallisuuteen – ja jos ei hyväksy, seuraava jonossa hyväksyy.

Jono eli kääntäjien ylitarjonta johtuu muun muassa siitä, että yliopistollinen kääntäjänkoulutus on Suomessa ylimitoitettua suhteessa työllistymismahdollisuuksiin. Lisäksi ammattikääntäjien kanssa samoilla markkinoilla kilpailevat lukuisat amatöörikääntäjät, joille kääntäminen on usein tilapäinen sivutulojen lähde ja joiden on siksi helpompi tyytyä polkuhintapalkkioihin. Tämä koskee etenkin av-alaa.

Seuraukset näkyvät käännösten laadussa. Laatua eivät tosin pysty tuottamaan pätevät ammattikääntäjätkään silloin, kun he joutuvat työskentelemään kohtuuttomassa kiireessä.

Syitä kääntäjien ahdinkoon voi etsiä myös suomalaisesta koulutusjärjestelmästä: yliopistojen kääntäjänkoulutuksessa luodaan mielikuvaa kääntäjän vaativasta ja arvostetusta ammatista ja saadaan opiskelijat luulemaan, että he voivat ansaita elantonsa kääntäjinä. Valmistumisen jälkeen monille kuitenkin paljastuu toisenlainen totuus.

Kuinka paljon Suomessa mahtaa olla yliopistollisen kääntäjänkoulutuksen saaneita ihmisiä, jotka työskentelevät jollain muulla alalla, koska kääntäjän leipä on kaventunut niin olemattomaksi tai sitä ei ole lainkaan tarjolla? Entä kuinka paljon kustannuksia yhteiskunnalle mahtaa koitua näiden ihmisten uudelleenkouluttautumisesta?

Nyt kun joka paikasta pitää säästää, olisiko syytä kohdistaa kriittinen katse vaihteeksi yliopistoihin? Tai ainakin kertoa innokkaille opiskelijoille, mihin koulutus johtaa: akateemiseen sivistykseen kyllä, kohtuupalkkaiseen työhön ei.

Tiina Hakala
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat