Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaisilla on tärkeä osa psykiatrisessa hoidossa

Mielipide
 
Juha Lehti

Isosiskon ja Äidin (HS Mielipide 29. 6. ja 5. 7.) puheenvuoroista nousi esiin huoli, avuttomuudentunne ja ärtymys, jota monet psyykkisesti sairastuneen ihmisen omaiset ovat oikeutetusti tunteneet, kun he ovat jääneet läheisensä hoidon aikana syrjään.

Potilaan läheiset ovat tärkeässä roolissa psyykkisesti sairastuneen ihmisen hoidossa. Usein omaiset ovat keskeisin potilaan pitkäaikaishoidosta huolehtiva taho. Toimivan hoitojärjestelmän tulisi ottaa tällainen voimavara avosylin vastaan.

Suomalainen hoitojärjestelmä ei kuitenkaan liittoudu potilaan läheisten kanssa riittävästi. Omaisia ei yleensä aktiivisesti työnnetä syrjään, mutta heidän merkityksensä unohdetaan toistuvasti. Syitä tähän on varmasti monia – krooninen lääkäripula, kaikkialle ulottuva kiire, tietosuojan asettamat vaatimukset, selvien hoitolinjojen puute ja se, että terveydenhuoltohenkilökunnan on helpompi kohdata yksi ahdistunut ihminen kuin kokonainen ahdistunut perhe.

Jos lääkäri soittaa täysi-ikäisen potilaan omaiselle ilman lupaa, hän voi joutua käräjille, mutta jos hän ohittaa omaisten ilmiselvän tiedontarpeen, hänelle ei tule oikeudellisia seuraamuksia. On päivänselvää, mihin suuntaan nykyinen lainsäädäntö ohjaa tiedonsaantia.

Hoitojärjestelmän tehtävä on ensisijaisesti pyrkiä auttamaan sairastuneita ihmisiä, ei ylläpitää tietosuojaa. Salassapitovelvollisuus ja yksityisyydensuoja ovat toki tärkeitä asioita, mutta potilaiden pitkäaikainen hyvinvointi on tärkeämpää.

Jos tärkeimpiä arvojamme ovat vapaus ja yksilöllisyys, niin nykyinen tilanne on juuri sitä, mitä olemme tilanneet. Jos sen sijaan näemme itsemme yhteisönä, jossa jokainen on enemmän tai vähemmän riippuvainen muista ja jossa nuo riippuvaisuussuhteet ovat tärkeä hyvinvoinnin lähde, niin meidän pitäisi pystyä parempaan. Selvät hoitokäytännöt, jotka määrittelevät konkreettisesti omaisten roolin, olisivat hyvä alku.

Juha Lehti
psykiatrian erikoislääkäri
Kerava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat