Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torjunta-aineita tutkittava tarpeeksi

Mielipide
 
Teija Vänttinen

Loimaalla joukoittain kuolleiden mehiläisten (HS Kotimaa 16. 7.) kuolinsyyksi epäillään maatiloilla ruiskutettavaa kasvinsuojeluainetta.

Huomioni on kiinnittynyt jo useampien vuosien aikana mehiläisten ja pölyttäjien vähäiseen määrään kotipuutarhassamme. Hedelmäpuut kukkivat runsaasti, mutta sato jää minimaaliseksi. Eräänä lämpimänä kesäpäivänä lenkkimatkalla ollessani huomasin, että ahkera kotipuutarhuri ruiskutti rikkaruohoja pihamaallaan. Kyseessä ei ollut pieni suihkepullo vaan järeä pumpattava säiliö. Tulikin mieleeni, onko mehiläisten vähäisellä määrällä yhteys kotipuutarhoissa käytettäviin rikkaruohomyrkkyihin ja torjunta-aineisiin.

Nykyään ihannoidaan siistejä, hoidettuja puutarhoja ja pihoja, ja televisiosta tulee päivittäin puutarhaohjelmia. Rikkaruohot ovat kutsumattomia vieraita hoidetussa puutarhassa, ja niiden kitkeminen käsin on työlästä. Helpoin tapa tuhota rikkaruohot on suihkuttaa niihin torjunta-ainetta.

1960–1970-luvulla torjunta-aineet aiheuttivat vakavia vammoja myös ihmisille. Onko nykypäivän torjunta-aineita tutkittu riittävästi? Mitä ne aiheuttavat selkärangattomille eläimille?

Teija Vänttinen
Perniö, Salo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat