Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka enää muistaisi prosenttiliikettä?

Mielipide
 
Matti Lahtinen

Suomen hallitus kohdistaa kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset erityisen kipeästi kansalaisjärjestöihin.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) mainitsi puheessaan OECD-maiden kehitysministereiden kokouksessa 29. kesäkuuta, että Suomen kehitysyhteistyömäärärahat vähenevät noin 25 prosenttia. Jäljelle jäävistä rahoista hallitus suuntaa sata miljoonaa euroa pääoma- ja muina sijoituksina köyhimpiin maihin. Ministeri totesi myös, ettei kyseessä ole arvovalinta.

Seuraavana päivänä, 30. kesäkuuta, kansalaisjärjestöille pidetyssä tiedotustilaisuudessa ulkoministeriö kertoi, että kansalaisjärjestöjen valtionapuja vähennetään 114 miljoonasta eurosta 65 miljoonaan euroon, eli 43 prosenttia. Jostain muusta leikataan siis vähemmän.

Kehitysyhteistyö on vuosikymmenet, joidenkin järjestöjen osalta jopa puolentoista vuosisadan ajan, ollut olennainen osa suomalaisen kansalaisyhteiskunnan toimintaa. Kehityspolitiikan ja kehitysyhteistyön kannatusmittausten mukaan 87 prosenttia suomalaisista pitää kehityspolitiikkaa ja kehitysyhteistyötä erittäin tai melko tärkeänä. Samassa mielipidemittauksessa neljäsosa kannatti myös kehitysavun leikkauksia. Kysymättä tosin jäi, minkä osan laajasta kehitysyhteistyöstä vastaajat suostuisivat leikkaamaan.

Kansalaisten eri järjestöissä tekemä työ on ratkaisevaa kehitysyhteistyön kannatukselle.

Kannatuksen nousu alkoi niin sanottuna prosenttiliikkeenä viitisenkymmentä vuotta sitten. Kehitysmaiden tilasta huolestuneina lahjoitimme tuloistamme yhden prosentin kehitysyhteistyöhön jonkin meitä lähellä olleen järjestön kautta.

Noilta ajoilta juontaa myös kaikkien hallitustemme saavuttamaton tavoite: 0,7 prosentin osuus bruttokansantulosta kehitysyhteistyölle.

Tähän asti leikkauksia ovat päässeet arvostelemaan suurten järjestöjen edustajat, jotka muutenkin uivat radioaalloilla, tarttuvat painomusteeseen ja istuvat tähtien pöydässä. On ilman muuta surullista, että järjestöissä joudutaan käymään yt-neuvottelut ja irtisanomaan työntekijöitä. Kyse on kuitenkin paljon suuremmasta yhteiskunnallisesta arvovalinnasta, kansalaisten osallistumisesta.

Prosenttiliikkeestä lähtien suomalaiset ovat lahjoittaneet kansalaisjärjestöille ja samalla osallistuneet niiden toimintaan. Teemme kehitysyhteistyötä Suomen kansana jopa kaksin- tai kolminkertaisesti. Olemme mukana seurakuntien jäseninä, ammattiyhdistyksissä, maataloustuottajien yhdistyksissä, urheiluseuroissa, ympäristöjärjestöissä ja partiossa. Teemme työtä rotary- ja leijonaveljinä sekä zonta-sisarina. Tuemme myyjäisissä kaikenkokoisia lähetysjärjestöjä.

Me annamme käyttöön ammattitaitomme opettajina, lääkäreinä, psykologeina, juristeina, tienrakentajina, puuseppinä, kirjanpitäjinä ja pienyrittäjinä.

Hallituksemme osoittaa nyt kaikille yhteiskuntaamme rakentaville, miten vähän se arvostaa meidän kansalaisten osallistumista kanssaihmistemme elämän parantamiseen. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) kutsu talkoisiin viestii ainakin kehitysyhteistyön osalta, että Oy Suomi Ab saadaan nousuun kehitysmaiden köyhien ja meidän Kansalaisten Suomi ry:n tuella. Hallitus on tehnyt meille selväksi, millaisiin arvoihin se perustaa valintansa.

Matti Lahtinen
maanviljelijä, Vihti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat