Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko EU:n kauppapolitiikka uskottavaa?

Mielipide
 
Teuvo Aro

Timo Vuori kirjoitti (HS Mielipide 12. 7.) Yhdysvaltain ja EU:n TTIP-sopimuksen tarpeellisuudesta. Vuoren mukaan "moderneissa sopimuksissa on säännöt pk-yrityksistä ja investointisuojasta, teknisistä standardeista ja sääntelystä". Yhdysvaltain ja EU:n halutaan olevan esikuva muulle maailmalle kaupan ehdoissa ja kauppapolitiikassa.

Kirjoittaja toteaa, että seuraavien 20 vuoden aikana 90 prosenttia maailman talouskasvusta syntyy Euroopan ulkopuolella. Jos näin käy, onko EU:lla mahdollisuutta olla esikuva? Yleensähän on niin, että ostaja on oikeassa. Se, jolla on rahaa, määrää, miten kauppaa tehdään.

Mielenkiintoisin on tavoite teknisten standardien yhdenmukaistamisesta kaupankäynnin helpottamiseksi. Määräysten ja lainsäädännön muutosten arvioidaan olevan lähtökohta jo yli puolelle innovaatioista. EU-tason määräykset ja lainsäädäntö ovat lobbauksen tulosta. Tästä näkökulmasta Saksa on onnistunut lobbauksessaan parhaiten, koska se on lähes ainoa EU-maa, joka on selvinnyt finanssikriisistä ongelmitta. EU-lainsäädäntö tukee Saksan talousponnisteluja paremmin kuin muiden EU-maiden.

Kun tähän keittoon lisätään Saksaakin yli neljää kertaa suurempi Yhdysvaltojen kansantalous, on mielenkiintoista nähdä, miten päätöksenteko sujuu, kun lainsäädäntöä ja normeja yritetään yhdenmukaistaa. Tuleeko Yhdysvaltojen ja EU:n vapaakauppasopimuksesta EU:n vai Yhdysvaltojen sisämarkkinoiden laajennus?

EU on noudattanut TTIP:n tavoitteena olleita periaatteita jo pitkään. Silti toinen puoli EU-maista on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa, ja yksi maa on jo maassa potkittavana.

Jos TTIP-sopimuksen tavoite on olla esimerkkinä muulle maailmalle, uskottavuuden ja luottamuksen kannalta on välttämätöntä selvittää, mikä EU:n omassa sisäisessä kauppapolitiikassa on mennyt pieleen. Vasta tämän jälkeen on ylipäätään edellytyksiä lähteä viemään eteenpäin TTIP:n kaltaisia sopimuksia.

Teuvo Aro
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat