Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutus on käännösalan ammattien perusta

Mielipide
 
Kristiina Antinjuntti Liisa Laakso-Tammisto

Ville Eloranta (HS Merkintöjä 12. 7.) pohti asiantuntevasti kääntämistä ja osui monelle kääntäjänä (ja tulkkina) toimivalle varsin arkaan paikkaan, käännösviestinnän muodollisten opintojen puuttumiseen. Tommi Nieminen kommentoi asiaa mielipidekirjoituksessaan (HS 14. 7.).

Kääntäminen on tyypillisesti ala, jolle tullaan eri reittejä. Varsinkaan vanhemman sukupolven kääntäjistä monilla ei ole muodollisia käännösalan opintoja, joita alkoi olla tarjolla vasta kun nykyisiksi yliopistojen käännöstiedettä opettaviksi yksiköiksi muuttunut kieli-instituuttilaitos perustettiin.

Koska kansainvälistä viestintää tarvitaan lukemattomilla eri aloilla, kääntäjiltäkin edellytetään monien eri alojen asiantuntemusta. Jokaisen ammattimaisesti kääntävän on osattava hankkia työn alle ottamiensa tekstien vaatimaa tietoa ja pystyttävä viestimään asia toisella kielellä. Kääntäjänkoulutuksessa harjoitellaan muun muassa tiedonhakua ja eri alojen tiedon välittämisessä tarvittavia taitoja, sillä erinomainen kielitaito on vasta lähtökohta ja opintojen perusvaatimus.

Nieminen kuvasi varsin osuvasti kääntäjän ammatin vaativuutta. Minkään erikoisalan taidot eivät yksin varmista riittävää kääntämistaitoa, jos muita valmiuksia puuttuu. Vastaavasti pelkkä erinomainen kielitaito ei takaa sitä, että osaa kääntää.

Tohdimme väittää, että kaikki kääntäjinä muuten kuin satunnaisesti toimivat syventävät koulutuksella nimenomaan kääntämis- ja viestintäosaamistaan.

Käännöstiede on tieteenalana jopa nuorempi kuin kielitiede. Yliopistoissa on tehty viime vuosikymmeninä aimo harppauksia, ja käännöstieteen opetus ja tutkimus on hedelmällistä ja korkeatasoista.

Kaikissa kieliyhdistelmissä täsmäkoulutusta ei koskaan pystytä järjestämään, mutta analyyttiseen tekstin käsittelyyn ohjaavaa opetusta kääntämisen yleisistä periaatteista on saatavilla kiitettävästi.

Toivotamme Niemisen tavoin alalle tervetulleeksi "korkeasti koulutettuja, kielitaitoisia ihmisiä". He rikastuttavat alaa tuomalla käännösviestintään juuri kyseisellä alalla tarvittavaa tietoa. Kääntäjän ammatti ei silti ole varaventtiili niille, joille ei ole tarjolla oman alan töitä.

Kääntäminen vaatii varsin laajaa asiantuntijuutta, johon parhaat valmiudet saavutetaan asianmukaisella koulutuksella jossakin uran vaiheessa. Erikoistuminen eri alueille tapahtuu usein työelämässä, kokemusta täydentävän koulutuksen avulla.

Asiantuntijuus ja ammattimaisuus ovat myös alalla toimivien järjestöjen toiminnan kulmakivi.

Kristiina Antinjuntti
toiminnanjohtaja 1. 8. alkaen
Liisa Laakso-Tammisto
puheenjohtaja
Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat