Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnfundin toimintaa kehitetään jatkuvasti

Mielipide
 
Pekka Puustinen

Finnfundin yritysvastuuta ja raportointia käsitelleessä jutussa (HS Talous 11. 7.) tuotiin esiin tärkeitä ja monelta osin vaikeita kysymyksiä veroparatiiseista ja valtion omistajaohjauksesta.

On syytä täydentää, että ulkoministeriö asettaa Finnfundin toiminnalle kehityspoliittiset sekä taloudelliseen kannattavuuteen ja toiminnan tehokkuuteen liittyvät tavoitteet. Tulosten arviointia ja raportoinnin avoimuutta on kehitetty määrätietoisesti.

Veroparatiisien osalta linja on selvä: Finnfund ei ole vuodesta 2013 alkaen tehnyt lainkaan veroparatiiseihin rekisteröityjä rahastosijoituksia. Sekä hallitusohjelma että Suomen vuoden 2011 kehityspoliittinen toimenpideohjelma ovat asettaneet tavoitteeksi veroparatiisien sulkemisen.

Suomen verolainsäädännön tulee noudattaa OECD:n kriteerejä, jotka muun muassa kieltävät sijoitukset veroparatiiseiksi luokiteltaviin maihin. Tämänhetkinen lista ei kata kaikkia maita, joiden veropolitiikka mahdollistaa verojen välttelyn, mutta kriteerejä tiukennetaan asteittain ja seurantajärjestelmää kehitetään – tässä työssä myös Suomi on aktiivisesti mukana. Valitettavasti veroparatiisin käsite ei ole yksiselitteinen.

Finnfundin rahastojen kautta tapahtuvan sijoittamisen tulee olla läpinäkyvää, ja siitä tulee raportoida perusteellisesti vuosikertomuksessa.

Tämän vuoden aikana otetaan käyttöön hallituksen ohjeistus, jonka mukaan valtion enemmistöomisteisten yhtiöiden tulee raportoida maksamansa verot maakohtaisesti. Ulkoministeriö edellyttää, että raportti julkaistaan osana Finnfundin yritysvastuuraporttia tai vuosikertomusta – tai erillisenä raporttina.

Finnfundin tehtäviä ovat infrastruktuurin ja energiansaannin kehittäminen, tuottavien työpaikkojen luominen ja verotulojen lisääminen kohdemaissa. On tärkeää, että Finnfundin kaikkea päätöksentekoa ohjaa vastuu toiminnan taloudellisista, sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista sekä läpinäkyvästä ja hyvästä hallinnosta.

Hankkeiden arvioinnissa otetaan huomioon vaikutukset rahoitettavaan yritykseen, sen sidosryhmiin, ympäristöön ja ympäröivään yhteiskuntaan. Ympäristö- ja yhteiskuntavastuuarvioinnissaan Finnfund noudattaa kansainvälisesti sovittuja standardeja ja YK:n Global Compact -aloitteen periaatteita.

Kun Suomi pyrkii edistämään vastuullista yritystoimintaa ja lisäämään kehitysmaiden omaa veronkantokykyä, on selvää, että myös valtion omistama Finnfund toimii vastuullisen yritystoiminnan periaatteiden mukaisesti.

Pekka Puustinen
osastopäällikkö, ulkoministeriön kehityspoliittinen osasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat