Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtionvelkaa ei ole tehty maksettavaksi

Mielipide
 
Saara Pokki

Hallituksen kommenttien mukaan Suomi – monien muiden euromaiden tavoin – ei ole valmis edes keskustelemaan Kreikan velkaleikkauksista, vaikka jopa Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on tosiasioiden edessä taipunut kannattamaan merkittävää Kreikan velkojen leikkausta.

Hallituksen kanta on erikoinen, sillä on täysin selvää, ettei Kreikka maksa pois valtionvelkaansa. Nykykapitalismissa taloudellisesti hyvinvoivakin valtio maksaa velkaa pois vain ottaakseen lisää velkaa. Velkojen täysinäistä takaisinmaksua ei edes oleteta tapahtuvan. Kunhan velkaa ei kerry liian nopeaan tahtiin, sen määrä saa pysyä suurenakin.

Silti myöskään liian nopeaa velanottoa tai valtion vararikon mahdollisuutta ei pitäisi käsitellä poikkeuksellisena vaan täysin normaalina tilanteena.

Toisen maailmasodan jälkeen velkojaan ovat jättäneet maksamatta muun muassa Saksa, Japani, Argentiina, Venäjä ja Kroatia. Lisäksi esimerkiksi monissa Afrikan tai Väli-Amerikan maissa säännölliset valtionkonkurssit ovat olleet sääntö eivätkä poikkeus.

Euroopan integraatio rahaliiton tasolle ei muuta valtionvelan olemuksen suhteen mitään. Valtiot eivät koskaan maksa velkojaan kokonaan, joten velkojen takaisinmaksusta puhumisen tulisi olla Kreikan kriisin käsittelyssä sivuseikka.

Saara Pokki
kansantaloustieteen ja EU-politiikan opiskelija, Leuven, Belgia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat