Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaimet käteen -tyyli ei sovi Hanhikivi-projektiin

Mielipide
 
Aki Ahonen

Olkiluoto 1:n ja Olkiluoto 2:n ydinvoimalaprojektit hoiti vuosina 1978–1982 Asea Atom "avaimet käteen" -projektina, mutta rakennustyöt teki TVO. Paljon suunnittelutyötä Asea Atomille teki muun muassa Ekono Oy:n suunnittelutiimi Asean toimitiloissa. Kumpikin projekti onnistui mainiosti ja yleisen käsityksen mukaan minimiajassa.

Loviisa 1 ja 2 onnistuivat jo aikaisemmin hyvin, koska suuri osa kummankin ydinvoimalaprojektin suunnittelusta ja toimituksista tuli Suomesta. IVO Engineeringillä (nykyinen Fortum) oli vahva tekninen osaaminen, ja lisäksi käytettiin paljon ulkopuolisia suunnittelijoita.

Viime aikoina näyttäisi tulleen tavaksi ostaa laitos "avaimet käteen" -projektina. Siinä ostajaa houkuttaa se, että myyjä vastaa kaikesta, myös aikataulusta, ja omat resurssit voidaan minimoida. Riskinä kuitenkin on, että myyjä valitsee halvimmat ja usein heikkolaatuisimmat alihankkijat maksimoidakseen oman katteensa.

Tällaisia surullisia esimerkkejä ovat muun muassa Olkiluoto 3 ja Rosatomin projektit Leningrad 2.1 ja 2.2. Rosatomin projekteissa rakennustyöt aloitettiin lokakuussa 2008, mutta valmista ei ole tullut.

Hanhikiven projekti on hyvä, kunhan sitä ei sählätä väärällä osaamisella. Missään tapauksessa ei saa hyväksyä, että projetissa edettäisiin "avaimet käteen" -tyylillä niin, että laitos olisi Rosatomin itsensä suunnittelema. Rakennusten sekä sähkö- ja automaatiolaitosten suunnittelu ja hankinta tulee antaa suomalaisten insinöörien tehtäväksi. Näitä töitä ei osata tehdä Venäjällä.

Fortumin mukaantulo olisi toivottava. Hankintamallin tulisi olla "hajautettu toimitus". Siinä reaktorilaitos, turbiini ja rakennustyöt tulevat eri toimittajilta. Suunnittelu ja toteutus jaetaan eri toimittajien kesken, ja toimitusten yhteensovittamisen hoitaa tilaaja.

Aki Ahonen
diplomi-insinööri, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat