Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalliset sotamyytit uhkaavat rauhaa

Mielipide
 
Tuomas Hirvonen

Brittiläinen The Guardian -lehti kertoi kesäkuussa Venäjälle avatusta sotateemaisesta koko perheen huvipuistosta. Historian opetusta Venäjällä on kaavailtu johdonmukaistettavan Venäjä-keskeisemmäksi. Tarkoituksena on Venäjän valtionjohdon virallisten tavoitteiden mukaisesti herättää nuorissa uudentyyppistä militäärishenkistä kansallistuntoisuutta.

Puiston avajaisseremoniassa haastateltu työntekijä tiesi kertoa, kuinka kaikenikäiset miehet ovat kotimaansa puolustajia ja että pojat ovat geneettisistä syistä kiinnostuneita armeijasta. Väitteet ovat yhtä tulkinnanvaraisia kuin lauseet "suomalainen sotilas vastaa kymmentä ryssää" ja "maailma syntyi sotkan munasta".

Myytit helpottavat ihmisten jokapäiväistä elämän epävarmuutta. Ne ylläpitävät sosiaalisia rakenteita esimerkiksi välittämällä tietoa vallitsevista arvoista ja normeista. Myyteillä on siten vaikutusta ihmisen identiteetin muotoutumiseen.

Myytti ei ole sama asia kuin totuus. Luovuttaessaan käsityksen jostain asiantilasta myytin kannettavaksi ihminen luovuttaa itseään ulkopuolelta ohjaavalle voimalle. Vaarana on lamaantuminen eli kyvyttömyys tai haluttomuus kyseenalaistaa myyttiä.

Venäjän valtionjohdon masinoima hanke sumentaa kansalaisten kriittistä tajua muun muassa myyttien avulla. Se edistää kansalaisten riippuvaisuutta valtionjohdon tarjoamasta sotilaallisesta turvasta.

Sosiaalipsykologiassa on tunnistettu ilmiö, jossa ihminen tiukan paikan tullen liioittelee vertaisryhmänsä kykyjä ja ominaisuuksia mutta vähättelee tai jopa epäinhimillistää niitä, jotka eivät kuulu hänen vertaisryhmäänsä. Vaikka ihminen ei lähtökohtaisesti kannata sotaa, historiassa pitkälti kaikkia ihmiskuntaa riepotelleita suuria sotia on edeltänyt voimakkaan ideologisoitumisen ja niin henkisen kuin fyysisenkin väkivallan oikeutuksen aika. On oltava käsitys vihollisesta, jotta aseisiin voidaan tarttua.

Ristiriitaista on, että väkivaltakoneistoa ylläpitäessään ihminen tuottaa juuri sitä uhkaa, johon rauhan asialla varautuu.

Armeijaa ja sotaa mytologisoidaan arkipuheessa myös Suomessa. Puhutaan talvisodan hengestä ja siitä, miten armeija tekee pojista miehiä. Sotaveteraaneihin suhtaudutaan jopa epärehellisellä kunnioituksella.

En epäile sitä, etteikö esimerkiksi armeija olisi kokemuksena vertaansa vailla. Se on kasvuympäristö, joka voi kattaa niitä inhimillisen kehityksen alueita, joita perheissä ja kouluissa ei tavoiteta.

On kuitenkin kysyttävä, voiko minkäänlaisia hedelmällisiä päämääriä tavoitella keinoin, jotka ammentavat väkivallan oikeutuksesta. Sen pohdinnan suomilla valveutuneisuuden eväillä nuoria pitäisi varustaa. Mahdollisuudet tosin kapenevat, jos esimerkiksi kasvatuksesta ja koulutuksesta säästetään mutta hävittäjäkauppoihin ohjataan miljardeja.

Erään tuntemani entisen ammattisotilaan filosofian mukaan ihminen on ihmiselle susi. Itse uskon, että pelko satuttaa miekkaa syvemmältä.

Tuomas Hirvonen
opiskelija
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat