Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan tilanne paranee vain velkoja leikkaamalla

Mielipide
 
Risto Pitkänen

Pääkirjoituksessa (HS 17. 7.) todisteltiin, ettei euroryhmä tehnyt Kreikassa vallankaappausta.

Ei ole pelkästään semanttinen kysymys, onko Kreikalta viety itsemääräämisoikeus pakottamalla se hyväksymään sille valmiiksi kirjoitetut lait ja massiivinen kansallisomaisuuden yksityistämisohjelma, jota jopa Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) pitää täysin epärealistisena. Kysymys on ennen kaikkea moraalinen.

Suomen pääministerin Juha Sipilän (kesk) insinöörikielellä oli tarpeen "ottaa Kreikka tiukempaan ohjaukseen". Koneiden ja laitteiden ohjaukseen ottaminen ei herätä – ainakaan toistaiseksi – moraalisia ongelmia. Ihmisten ja valtioiden ohjaukseen ottaminen koskettaa moraalin ydintä.

Ihmisen moraalinen vapaus ja vastuu edellyttää autonomiaa, kykyä toimia itsenäisesti. Valtion vapaus ja vastuu edellyttää kansallista itsemääräämisoikeutta, suvereniteettia. Suomen pääministeri ja Helsingin Sanomat näyttävät uskovan, että valtio voi säilyttää itsemääräämisoikeutensa silloinkin, kun se pakotetaan toimimaan vastoin tahtoaan. Toimisin filosofin ammattietiikan vastaisesti, jos hyväksyisin tuon.

Kreikan pakkohoidosta ei voi keskustella älykkäästi puhumatta lääkärinoikeuksien rinnalla lääkärin toiminnasta. Jos lääkäri tekee tarpeeksi usein väärän diagnoosin ja määrää lääkkeet, jotka johtavat potilaan kuolemaan, häneltä otetaan lääkärinoikeus pois.

Lääkäri, joka ei suostu myöntämään totuutta hoitonsa epäonnistumisesta, on kelvoton lääkäri.

Taloustieteilijät ovat yhtä mieltä siitä, ettei tämäkään tukipaketti auta Kreikkaa selviytymään veloistaan. Tilanne voi parantua vain velkoja leikkaamalla, koska silloin tukirahat eivät uppoa saman tien velanhoitoon. Suomalaisten arvostama talousasiantuntija professori Sixten Korkman sanoi Yleisradion haastattelussa, että torjuessaan velkojen leikkaamisen hallitus ei suostu myöntämään totuutta.

HS:n pitäisi sanoa selvästi, uskooko se hallituksen uskotteluun, että Kreikalle myönnetty tuki saadaan takaisin pakkohoidolla. Kysymys ei ole tekninen. Uskottelu vastoin parempaa tietoa on valehtelemista, joka on aina moraalisesti väärin.

On kauheaa kuunnella, miten suomalaiset poliitikot puhuvat kreikkalaisista kuin alempiarvoisista olennoista. Hallituksen pitäisi matalaotsaisimman mielipiteen mielistelemisen sijasta johtaa edestä. Jos ja kun sillä ei tähän ole halua eikä kykyä, poliitikkojen suuria sanoja lainatakseni hallitus on tämän äänestäjän näkökulmasta tuhlannut luottamuspääomansa.

Risto Pitkänen
dosentti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat