Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lupiini leviää aggressiivisesti Suomen luonnossa

Mielipide
 
Lea Pulliainen

Paul Tiililä kommentoi (HS Mielipide 18. 7.), että lupiineja oli jo hänen lapsuudessaan, eikä kyseessä siis ole vieraskasvi vaan Suomen luontoon jo kuuluva lajike. Kirjoituksesta saattoi saada kuvan, ettei mitään lupiiniongelmaa ole.

Kasvi ei kuitenkaan ole kotoperäinen. Sen hämmästyttävä levinneisyys paljastuu kesä–heinäkuiseen kukkima-aikaan ympäri Suomea. Lupiini leviää hyvin aggressiivisesti. Se muuttaa maaperän koostumusta typpipitoiseksi siten, etteivät alkuperäiskasvit enää menesty. Lupiini jyrää alleen kaiken muun. Tätäkö halutaan?

Niin kaunis kuin lupiini joidenkin mielestä voi olla, sillä on erittäin vahva juuristo ja se tuottaa runsaasti ympäristöön leviäviä siemeniä, jotka voivat säilyä maaperässä jopa vuosikymmeniä. Myrkyllinenkin se on.

Kasvista on sen levittyä hankala päästä eroon. Toiminnan pitäisi olla organisoidumpaa kuin nyt, sillä yksittäisten ihmisten tai talkoolaisten ponnistukset tuntuvat riittämättömiltä. Destia voisi esimerkiksi niittää tienpientareet ennen lupiinin kukintaa, jotta sen siemenet eivät pääsisi leviämään. Kukittuaan lupiinit ovat lisäksi varsin rumia.

Ensi vuonna todennäköisesti voimaan tuleva lainsäädäntö määrittelee lupiinin vieraslajiksi, jonka poistamiseen maanomistaja voidaan velvoittaa, jos lupiinista on haittaa alkuperäisluonnolle – kuten siitä on. On jo aikakin, että viranomaiset puuttuvat asiaan. Myönteistä on myös se, että tietoisuus ongelmasta on herännyt.

Ilahdun suuresti, jos näen tienreunuksia, joilla ei ole lupiinia vaan angervoa, päivänkakkaroita, pietaryrttiä, horsmaa, ketoneilikkaa, musta-apilaa, ahomansikkaa, apilaa – mitä tahansa muuta kuin lupiinia. Haluan myös nähdä ahojen ja niittyjen moninaiset Suomen luontoon kuuluvat lajit, en tunkkaista lupiinia niiden tilalla.

Lupiini ei kuulu Suomen luontoon, vaan korkeintaan kukkapenkkiin ja sinnekin niin hyvin hoidettuna, etteivät siemenet leviä.

Lea Pulliainen
Heinävesi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat