Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kääntäjillä on myös sivistystehtävä

Mielipide
 
Kimmo Pietiläinen

Keskustelussa kääntäjistä on unohdettu tärkein: sivistys. Wikipedia-määritelmän mukaan "sivistys tarkoittaa kasvatuksen kautta omaksuttua tietoa, henkistä kehittyneisyyttä ja avarakatseisuutta". Kääntäjäkin – tai mieluummin suomentaja – voi olla monin tavoin sivistynyt, mutta hänellä on myös sivistystehtävä. Se on pelkkää oppineen ammattinsa harjoittamista kehittyneempää ja avarakatseisempaa.

Suomentamisen tärkein tehtävä on tuoda kieleemme uutta ajattelua, antaa kansalle eväät omaksua uutta tietoa, kehittyä henkisesti ja olla aikaisempaa avarakatseisempi. Teksti ei synny suomeksi ilman suomentajaa. Hän on ratkaisevassa asemassa.

Suomentajan työn hoitamisen edellytykset ovat heikentyneet, myös muista kuin työvoimapoliittisista syistä. Monet perinteiset valtavirran sivistyksen rakentamisen tiet on tukittu.

Valtio ei tue kirjallisuuden suomentamista: esimerkiksi Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta tuo esiin verkkosivullaan, etteivät tietokirjallisuuden suomennokset kuulu sen tuen piiriin. Vaikuttaa siltä, että neuvottelukunnan mielestä maailman ajattelun tuominen Suomeen ei ole tiedonjulkistamista.

Suuret kustantajat ovat luopuneet laadukkaiden teosten julkaisemisesta keittokirjojen ja dekkareiden hyväksi. Kansan ne manipuloivat uskomaan, että reseptien kokeilu ja sankarin kiperien tilanteiden seuraaminen on henkisesti kasvattavaa.

Suomentamisen kurjuus ei vähene, mutta suomentaja voi nousta kurjuuden yläpuolelle. Jos hän ei saa myytyä töitään valtavirtaan, hän voi ryhtyä itse kustantamaan ja myymään teoksiaan. Samalla hän pääsee kehittämään Suomen sivistystä valitsemalla mielestään tärkeitä kirjoja. Suorittajan sijaan hänestä tulee vaikuttaja.

Kustannusten takaisin saamiseksi riittävän volyymin voi rakentaa perustamalla useamman suomentajan osuuskunnan. Suomentaja tulee tehneeksi ammattinsa hienointa sivistystyötä ja kuin sivutuotteena oppineeksi uusia asioita. Hän sivistää ja sivistyy itsekin.

Kimmo Pietiläinen
suomentaja ja kustantaja
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat