Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiljainen älybussi on vaaraksi näkövammaisille

Mielipide
 
Ronja Oja

Tekniikka-sivuilla (HS Lauantai 18. 7.) kirjoitettiin näin: "Bussi valuu hitaasti parkkipaikalle ja pysähtyy. Jos pitäisi silmät kiinni, tämän pienen valkoisen neliön saapumista ei edes huomaisi – niin hiljainen se on."

Tämäkö on toivottava tilanne?

Olen sokea ja käytän kaupungilla liikkumiseen pääosin kuuloa. Näkövammaisten yhteisöt ympäri maailmaa ovat olleet huolissaan jo ihan tavallisten sähköautojen äänettömyydestä, koska ne vähentävät näkövammaisten turvallisuutta itsenäisesti liikkuessa. Jos sähköauto – tai äänetön robottiauto – lähestyy suojatietä, en sokeana välttämättä havaitse sitä, vaan saatan lähteä ylittämään tietä auton juuri tullessa.

Sähköautojen kuljettajat saattavat ymmärtää olla tavallista varovaisempia, jos he näkevät kadun reunassa valkoisen kepin tai opaskoiran kanssa seisovan näkövammaisen, mutta miten on robottiautojen laita? HS:n juttu kertoo, että bussin toiminta perustuu "kameroilla varustettuihin sensoreihin, jotka havaitsevat tiellä olevat esteet". Jos minä astun bussin eteen liian myöhään, ehtiikö se havaita esteen ja jarruttaa? Epäilen.

En myöskään taitaisi ikinä löytää sisään sellaiseen bussiin. Nyt havaitsen kuulemalla, kun bussi tulee pysäkille, ja löydän helposti sen oven. Toivottavasti edes älybussien ovista kuuluu ääni, jotta sen perusteella voi suunnata, jos haluaa nousta bussiin.

Ronja Oja
opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat