Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan velkaratkaisu on poliittinen kysymys

Mielipide
 

Olen samaa mieltä dosentti Risto Pitkäsen (HS Mielipide 19. 7.) kanssa siitä, että Kreikan velkoja tulee leikata.

Pitkänen huomautti, ettei eurokriisiä tule tarkastella vain talouden vaan myös – ja ennen kaikkea – moraalin näkökulmasta. Hän kysyi, mihin itsemääräämisoikeuden periaatteet ovat unohtuneet.

Mielestäni yksilöllinen moraali, siis poliitikkojen tai kansalaisten kyky toimia oikein, ei ole kriisissä nyt tärkeintä. Moraalisia valintojamme ja niiden vaikutuksia kontrolloivat laajat, rakenteelliset tekijät. Finanssivetoisesta europrojektista on tullut rauhaan, oikeudenmukaisuuteen ja laajaan hyvinvointiin perustuvan Eurooppa-projektin pahin uhka. Ei ole sattumaa, että juuri oikeistohallitukset eivät voi hyväksyä Kreikan toimia, tai että nämä hallitukset pitävät kynsin hampain kiinni europrojektista, jonka mielekkyyttä on yhä vaikeampi ymmärtää.

Rahapoliittisen tasapainon ja ulkomaankaupan turvaamisen pyrkimys on alistanut kansallisen politiikan pelkän jatkuvan niukkuuden hallinnaksi. Demokratia ei toimi, ja euromaiden äänestäjät ajetaan rahaprojektin asettamien "tosiasioiden" eteen.

Demokratia ei toimi myöskään EU:ssa. Mantereen kokoista kansalaisyhteiskuntaa ei ole syntynyt – Kreikan kriisi osoittaa kaikkien ajattelevan vain itseään. Lisäksi, kuten saksalainen yhteiskuntatieteilijä Fritz Scharpf on todennut, unionin päätöksenteosta on tullut eräänlainen monikerroksinen veto-oikeuden mekanismi. Sillä ei kyetä puuttumaan rahapolitiikan sanelemaan niukkuuden automatiikkaan.

Pitkänen on oikeassa korostaessaan sellaisten arvojen merkitystä, joita ei voi mitata rahapolitiikalla: autonomiaa, kykyä toimia itsenäisesti, vapautta ja vastuuta omista päätöksistä. Euro ei näitä kykene ilmaisemaan.

Kuten Pitkänen totesi, Kreikan velkojen leikkaaminen on moraalisesti välttämätöntä. Uskottelu, ettei tähän ole tarvetta, on puolestaan moraalitonta. Mutta moraalinäkökohtaa tärkeämpi on itsemääräämisoikeuden poliittinen ulottuvuus: pyrkimys sellaiseen maailmaan (ei vain Eurooppaan), jossa historiallisesti rakentuneet yhteisöt ja niitä nyt edustavat valtiot voivat itse tehdä omat valintansa, kantaa väärien valintojensa seuraukset ja kyetä aloittamaan uudelleen.

Martti Koskenniemi
akatemiaprofessori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat