Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Addisin suunnitelmasta puuttuu konkretia

Mielipide
 
Jussi Kanner

Ulkomaansivuilla (HS 17. 7.) kerrottiin juuri päättyneestä, Etiopian Addis Abebassa pidetystä YK:n kehitysrahoituskokouksesta. Jutussa Addis Abeban toimintasuunnitelman mainittiin listaavan "yli sata konkreettista toimenpidettä ja sitoumusta teknologiasta kauppaan ja ilmastonmuutoksen torjunnasta sosiaaliturvan kehittämiseen". Tämä muotoilu antoi harhaanjohtavan kuvan toimintasuunnitelman sisällöstä.

On totta, että yli 30-sivuinen toimintasuunnitelma listaa kaikenlaisia aiheita. Valtaosa listatuista asioista on kuitenkin vanhoja sitoumuksia ja toimenpiteitä, usein vielä laimennettuina. Esimerkiksi kehitysavun 0,7 prosentin tavoitteeseen viitataan toteamalla maiden vahvistavan olemassa olevat sitoumuksensa. Mitä tämä tarkoittaa, kun 0,7 prosentin tavoite tuli saavuttaa tänä vuonna? Uusia maita pieneen 0,7-kerhoon ei ole ilmestymässä. Sen sijaan naapurimme Ruotsi pääsi ilmoittamaan, että se nostaa apunsa ensi vuonna 1 prosenttiin.

Konkretiaa toimintasuunnitelmasta saa hakea suurennuslasin kanssa. Tekstissä tunnustetaan, tunnistetaan, kannustetaan ja painotetaan toinen toistaan tärkeämpiä asioita, mutta montakaan uutta, aidosti konkreettista avausta siinä ei tehdä. Selkeän seurantamekanismin perustaminen on yksi hyvä avaus. Toinen on teknologiasiirtoja varten perustettava välitysmekanismi. Mutta siinä ne melkein ovatkin.

Uusien sitoumusten ja konkreettisten toimenpiteiden määrää voi arvioida myös kysymällä, miten sopimuksen allekirjoittaneiden YK-jäsenmaiden tulee muuttaa toimintaansa Addis Abeban toimintasuunnitelman toimenpiteiden ja sitoumusten toteutumiseksi. Miten esimerkiksi Suomen tulee muuttaa toimintaansa? Vastaus on valitettavasti, ettei mitenkään.

EU sai mitä halusi: mandaatin jatkaa nykyisellä tiellä asioiden sopimista pienessä piirissä.

Ihmettelen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok) kommenttia kokouksen yhteistyöhaluisesta tunnelmasta. Toivakka itse oli paikalla vain maanantain, kun kokouksen varsinaiset neuvottelut käytiin tiistaina ja keskiviikkona. Niistä G77-maiden neuvottelijat poistuivat vihaisina ja petettyinä valitellen ennennäkemättömän likaista neuvottelutapaa.

Valitettavasti rahoituskokous ei ole poikkeus joka puolella riehuvasta "heti kaikki mulle tässä ja nyt" -asenteesta. Mitä pitää tapahtua, että vallankäyttäjät ymmärtävät muuttaa toimintatapoja ja asettaa ensisijaisiksi tavoitteiksi tasa-arvon edistämisen ja heikoimman puolustamisen lähellä ja kaukana? Se tapahtuu toimeenpanemalla kansainväliset sopimukset, ei vain arkistoimalla niitä.

Jussi Kanner
vaikuttamistyön koordinaattori
Kehitysyhteistyöjärjestöjen
EU-yhdistys Kehys ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat