Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keksinnöistä koituva hyöty valuu liiaksi ulkomaille

Mielipide
 
Martti Castrén

Patentointi on riskialtista toimintaa keksintönsä kaupallistamiseen pyrkivälle pienyrittäjälle. Valtionavustuslain vaatima omarahoitusosuus voi olla liian iso kynnys esimerkiksi Tekesiltä anottavassa rahoituksessa. Tällöin keksijä voi joutua kääntymään hänelle kovat ehdot asettavien yksityisten rahoittajien puoleen.

Ilman omaa yritystä tai omassa pienyrityksessään toimivan keksijän perusidealtaan erinomainen keksintö ei useimmiten sellaisenaan, ilman kallista jatkokehittelyä, sovellu kaupallisesti hyödynnettäväksi.

Keksijä, joka on usein heikosti perillä vaikeista juridis-taloudellisista kysymyksistä, ei aina osaa neuvotella sellaista patentin myynnin tai lisensoinnin käsittävää sopimusta, joka turvaisi riittävästi hänen etunsa. Kaikki riskit yhteistyön mahdollisesta epäonnistumisesta voivat jäädä keksijälle.

Kun keksijä on taloudellisessa ahdingossaan myynyt keksintöönsä liittyvät patentti- ynnä muut oikeudet, hänen ainoa vaihtoehtonsa voi olla siirtyä oikeudet ostaneen yrityksen palvelukseen oman keksintönsä työsuhteiseksi jatkokehittelijäksi kaupallistamistarkoituksessa.

Työnantaja puolestaan kustantaa nämä toimenpiteet. Vastineeksi keksijä voidaan kuitenkin sitoa hänen toimeentuloaan vaikeuttaviin kilpailukieltosopimuksiin. Sopimukset voivat sitoa häntä vielä vuosikausia sen jälkeen, kun hän mahdollisesti riitautettuaan keksinnön myyntisopimuksen sisällön ja kenties pätevyydenkin on jo eronnut työnantajan palveluksesta.

Taho, joka on hankkinut keksintöoikeudet välistä moitittavalla tavalla, voi myydä tai lisensoida keksintöoikeudet ulkomaille. Näin keksintö hyödyttää pääasiallisesti ulkomaisia yrityksiä tai pääomasijoittajia maailmanlaajuisillakin markkinoilla.

Maamme nykyinen hallitus, kuten sen edeltäjätkään, ei ole riittävästi tiedostanut tätä uhkaa maamme elinkeinoelämälle ja tulevalle kehitykselle. Huomio on lähinnä kiinnitetty yritystoiminnan edellytyksiin yleisemmällä tasolla. Samalla keksinnöllistä pääomaa siirtyy tarpeettoman paljon ulkomaisten toimijoiden määräysvaltaan maastamme, joka on pitkään ollut maailman kärkeä patentointiaktiivisuudessaan.

Tästä ei olisi kansantaloudellemme haittaa, jos yrityskaupoissa suomalaisille toimijoille siirtyisi ulkomailta riittävästi keksinnöllisen pääoman määräämisvaltaa korvaamaan henkisen pääoman valumista Suomesta ulkomaille. Tästä ei löytyne luotettavia tilastoja.

Keksinnöllistä toimintaa tukevat rahoitusmarkkinat ovat jääneet ajastaan jälkeen, ja lainsäädäntömme on jäykkää. Vaikeuksia aiheuttaa myös lakiuudistusten hätiköity säätämis- ja toteuttamistapa. Esimerkiksi Keksintösäätiön tehtävien siirtäminen ely-keskuksille on ainakin aluksi epäonnistunut.

Näiden asioiden kohentamisen lisäksi aloitteleville keksijöille olisi annettava enemmän taloudellista ja oikeudellista neuvontaa esimerkiksi yhteiskunnan tukemalla kurssitoiminnalla.

Martti Castrén
kauppaoikeuden emeritusprofessori
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat