Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Investointeja tulee edistää entistä aktiivisemmin

Mielipide
 
Atso Vainio

Kansallisella virkamiesjohdolla ja poliittisilla päättäjillä on ollut vaikeuksia muodostaa kanta siihen, miten ulkomaisiin suoriin investointeihin ja niiden aktiiviseen edistämiseen tulisi suhtautua. Vaikka terve kriittisyys on varmasti ollut paikallaan, väistämätön seuraus on ollut, että epäselvä tahtotila näkyy sekä panostuksessa että tuloksissa.

Elinkeinopolitiikan yhdeksi tavoitteeksi on asetettava, että Suomeen investoidaan paljon ja Suomesta investoidaan paljon ulkomaille. Tämä tarkoittaa, että Suomessa jo toimivat yritykset investoivat paitsi tänne myös ulkomaille ja että uudet ulkomaiset yritykset investoivat Suomeen. Tietenkin myös julkisen sektorimme investoinnit, niiden kohdennus ja ajoitus ovat erittäin tärkeitä kansantaloudellemme.

Investoinnit ovat merkki yritysten elinvoimaisuudesta ja niiden pyrkimyksestä kehittää kilpailukykyään. Yritykset investoivat kohteisiin, jotka tukevat parhaiten niiden tuotto-odotuksia ja liiketoiminnan kehittämistä. Investoinnit ovat usein myös pakon sanelemia.

Presidentti Sauli Niinistö totesi heti ensimmäisessä uudenvuodenpuheessaan, että Suomeen suuntautuvia investointeja on tärkeää edistää. Lisäksi lukuisat elinkeinoelämän vaikuttajat, kuten Jorma Ollila ja Jorma Eloranta, ovat korostaneet investointien merkitystä kansantaloudellemme.

Uusia selvityksiä ei välttämättä tarvita ainakaan heti, sillä niitä meillä jo on. Helmikuussa 2012 Jorma Eloranta esitteli työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) toimeksiannosta valmistelemansa ehdotuksen Suomen investointistrategiaksi ja toimintaohjelmaksi. Sillä pyritään lisäämään yritysten edellytyksiä kilpailukykyä vahvistaviin ja liiketoimintaa kehittäviin, Suomeen tehtäviin investointeihin.

Raportti sisältää viisi perusteesiä ja 40 niihin liittyvää toimenpide-ehdotusta. Eloranta toteaa muun muassa näin: "Suomi tarvitsee nopeasti lisää ulkomaisia investointeja. Investointien saaminen on tahdon asia. Ne edellyttävät aktiivista myyntityötä."

Valtioneuvosto hyväksyi joulukuussa 2012 Team Finland -strategian ulkomaisten investointien edistämiseksi. TEM valmisteli strategian konsultoiden laajasti asiantuntijoita ja sidosryhmiä.

Suomen asema monissa kansainvälisissä vertailuissa on kilpailukykyinen verrattuna kilpailijamaihin. Suomeen tehtyjen investointien kanta ja uusien investointien virta eivät kuitenkaan vastaa Suomen asemaa näissä vertailuissa.

Investointien edistämisen merkitys todetaan nyt hallitusohjelmassa seuraavasti: "Team Finland -verkostoa vahvistetaan tiivistämällä toimijoiden yhteistyötä sekä tukemalla käynnistettyjä kasvuhankkeita investointien edistämiseksi."

Suunta on oikea, mutta toimet ovat yhä riittämättömiä. Investointien edistäminen ja niiden aktiivinen hankinta tulee asemoida elinkeinopolitiikan keskiöön. Siitä ollaan vielä hyvin kaukana. Jos Suomeen investoidaan paljon ja Suomesta investoidaan paljon ulkomaille, meillä on moni asia hyvin.

Atso Vainio
kaupunginjohtaja, Uusikaupunki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat