Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainväliset suurpankit on pilkottava osiin

Mielipide
 
Mikko Yrjölä

Meneillään olevan taantuman aikana on keskusteltu jatkuvasti julkisen velan ongelmasta. Kreikasta on tullut esimerkkitapaus velkaantuneesta maasta. Vuoron perään poliitikot ja asiantuntijat painottavat, että emme voi jättää massiivista julkista velkaa lapsillemme.

Pelätään, että Suomelle käy kuten Kreikalle. Näin ollen on tehtävä lähinnä EU:n määräyksestä rajuja leikkauksia, jotka kohdistuvat pääasiassa heikoimmassa asemassa oleviin yhteiskuntamme jäseniin.

Puhe julkisesta velasta on kuitenkin peittänyt ongelman juuret. Julkinen velka lisääntyi vuoden 2008 finanssikriisin ja siitä alkaneen taantuman yhteydessä. Yhdysvalloissa vuosia nollakoron takia kestänyt holtiton kotitalouksien ja yritysten velkaantuminen päättyi ikävästi, ja kansainväliset suurpankit joutuivat vaikeuksiin. Veronmaksajien rahoilla pelastettiin kansainväliset suurpankit, koska niiden laajamittainen kaatuminen olisi aiheuttanut vielä suurempia ongelmia.

Euroalueella julkisesta velasta tuli ongelma vuoden 2008 kriisin yhteydessä. Se oli seurausta yksityisestä velasta.

Kreikka oli saanut euroalueen turvin halpaa lainaa. Suurin osa Kreikan tukirahoista meni niin ikään kansainvälisille suurpankeille, jotka olivat lainoittaneet Kreikan kulutusjuhlia. Espanja ja Irlanti velkaantuivat asuntomarkkinoiden luhistuttua.

Kansainväliset suurpankit olisi syytä pilkkoa osiin, jolloin niiden hölmöilyt eivät koituisi veronmaksajien maksettaviksi. Kriisin jälkeen pankkisektori on keskittynyt entisestään, mikä aiheuttaa lisäriskejä tulevaisuutta ajatellen.

Kansainvälisten suurpankkien pilkkomisen ansiosta veronmaksajien rahoja ei tarvitsisi tuhlata pankkien pelastamiseen. Markkinatalous toimisi niin kuin pitää ilman, että tappiot sosialisoidaan.

Nyt hyvinvointivaltiota ollaan ajamassa alas finanssisektorin sekoilujen takia, mikä tuntuu vähintäänkin käsittämättömältä.

Mikko Yrjölä
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat