Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Startupien avulla kilpailukyky paranee

Mielipide
 
Ainomaija Haarla

HS julkaisi 17. 7. Fibanin hallituksen puheenjohtajan Jaakko Salmisen ajankohtaisen haastattelun startup-yrityksistä. Suomessa on ollut nähtävissä toimia tähän suuntaan erityisesti parin viime vuoden aikana. Maailmalla on useita tietotekniikkayrityksiä, joissa yhteistyö startupien kanssa on ollut nopean uudistumisen väylä hyvin kilpailluilla markkinoilla jo pitkään.

Suomessa ensimmäinen aalto koettiin parikymmentä vuotta sitten, jolloin isot yritykset perustivat omia venturing-yksiköitään. Jotkut jäivät henkiin, osa sulautettiin yrityksen kehitystiimiin ja osa lopetettiin ajan mittaan. Silloin kulttuuri ei ehkä vielä ollut kypsä eikä kansainvälinen kilpailu niin kireää kuin nyt. Huomionarvoista on sekin, että nyt muutkin kuin tietotekniikkayritykset – esimerkiksi energiateollisuus, vähittäiskauppa ja biotuoteteollisuus – ovat löytäneet tämän vähän käytetyn resurssin.

Miksi isojen yritysten kiinnostus yhteistyöhön ketterien startupien kanssa on juuri nyt vauhdittunut? Omin voimin ja omalla osaamisella ei pysytä liiketoimintaympäristön muutosvauhdissa mukana. Omia resursseja ei yksinkertaisesti ehditä kehittää riittävän nopeasti.

Kysymys on kilpailukyvystä. Parhaimmillaan isojen yritysten yhteistyö startupien kanssa säästää ajan lisäksi myös kustannuksia. Opetellaan nopeutta ja yhteistyötä innovatiivisten ja ennakkoluulottomien asiakkaiden kanssa, jopa puolivalmiilla tuotteilla. Opetellaan resurssien tehokasta käyttöä: startupissa kaikki turha jää pois, kun resurssit ovat niukat. Pienet kasvuyritykset voivat puolestaan saada apua isoilta muun muassa skaalautumisessa uusien markkinointikanavien kautta.

Yliopistojen lahjakkaimmat opiskelijat hakeutuvat yhä enemmän startupeihin tai yrittäjämäiseen työyhteisöön, joissa he ilmeisesti kokevat voivansa vaikuttaa enemmän ja soveltaa vapaammin ideoitaan. He ovat valmiita tekemään kovasti töitä kunnianhimoisten tavoitteidensa eteen ja ottamaan myös yrittäjäriskiä. Isojen yritysten on tiedettävä, mikä motivoi lahjakkaita nuoria. Näillä nuorilla on vaihtoehtoja sekä kotimaassa että ulkomailla. Miten kasvuyritysten sisäisen palon, innon ja sinnikkyyden saisi siirretyksi isompiin työyhteisöihin?

Oma osuutensa on myös opiskelijalähtöisellä kasvuyritystapahtumalla Slushilla, jossa syksyllä 2014 esiteltiin isojen yritysten ja startupien yhteistyötä. Se otettiin innostuneesti vastaan. Ennakkotietojen mukaan tämä työ jatkuu ja monipuolistuu tulevassa Slushissa.

Yhden asian täytyy kuitenkin olla kunnossa: molempien osapuolten on ymmärrettävä ja kunnioitettava erilaisia toimintamalleja ja ajattelutapoja. Siihen kannattaa panostaa jo yhteistyön alkumetreillä.

Ainomaija Haarla
Professor of Practice,
Corporate Entrepreneurship
(sisäinen yrittäjyys), Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat