Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki me olemme täällä tulokkaita

Mielipide
 
Heikki Poroila

Lea Pulliaisen lupiiniviha (HS Mielipide 19. 7.) on toki sallittua, mutta hänen perustelunsa ontuvat pahasti. Mistä historian hetkestä lähtien jokin laji saa "kotoperäisen" tittelin ja joku toinen "tulokkaan" leiman? Kaikkihan me olemme tänne Suomeksi kutsutulle pläntille tulleet ihan vastikään viimeisimmän jääkauden jälkeen. Milloin se viimeinen "aito, kotoperäinen suomalainen laji" tänne ilmaantuikaan?

On jotenkin perusteltua puhua ihmiselle "haitallisista" tai "vaarallisista" lajeista, mutta ei niitäkään montaa ole. Vieraslaji on sen sijaan keinotekoinen ja mielivaltainen käsite, jollaisia emme todellakaan tarvitse. Sen sijaan, että itse myönnetyllä jumalaisella oikeudella määrittelemme, ettei jokin kasvi "kuulu" Suomen luontoon, voisimme nöyrästi myöntää, että ylivoimaisesti vahingollisin "vieraslaji" on ihminen.

Minusta lupiini somistaa suomalaista kesää ja erityisesti tylsiä tienpenkkoja tervetulleella tavalla. Jos joku haluaa ehdoin tahdoin taistella luontoa ja evoluutiota vastaan, siitä sitten vain lupiinintappotalkoisiin. Ei kannata kuitenkaan odottaa nopeaa voittoa. Luonto ei toimi samalla logiikalla kuin ksenofobinen ihminen.

Heikki Poroila
filosofian maisteri, kirjastonhoitaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat