Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israelin Suomen-suurlähettiläs HS:n mielipidepalstalla: Iranin ydinsopimus on uhka koko Lähi-idälle

Mielipide
 
Dan Ashbel
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Israelin suurlähettiläs Dan Ashbel.
Israelin suurlähettiläs Dan Ashbel. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Historia ei toista itseään. Menneisyyden virheiden sivuuttaminen voi kuitenkin johtaa niiden toistamiseen. Iranin ja niin kutsuttujen P5+1-maiden välinen sopimus herättää mielleyhtymiä aiempiin sopimuksiin, joihin kohdistettiin suuria toiveita.

30. syyskuuta 1938 Britannian pääministeri Neville Chamberlain viittasi Münchenin sopimukseen sanoilla "rauha meidän elinajaksemme". Ei kulunut vuottakaan, kun Hitlerin hyökkäysten ja Puolan valtauksen seurauksena Eurooppa syöstiin toiseen maailmansotaan.

17. lokakuuta 1994 Yhdysvallat ja Pohjois-Korea pääsivät sopimukseen Pjongjangin salaisen ydinaseohjelman jäädyttämisestä. Seuraavana päivänä presidentti Bill Clinton totesi sopimuksen auttavan tekemään lopun ydinaseiden leviämisen uhasta Korean niemimaalla.

Pohjois-Korea väitti vetäytyneensä ydinsulkusopimuksesta tammikuussa 2003 ja käynnisti jälleen ydinlaitoksensa. Sittemmin maan hallinto on todennut, ettei se aio koskaan palata neuvotteluihin ja että sopimukset eivät enää sido sitä.

Kun otamme huomioon Iranin jatkuvan hämäys- ja salailupolitiikan sekä ennen kaikkea YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien toistuvat rikkomukset, voiko sopimusta todellakin pitää merkittävänä askeleena kohti koko Lähi-idän tilanteen vakauttamista?

Iran on IAEA:n ydinmateriaalivalvonnasta huolimatta salassa saavuttanut pitkälle edenneen ydinvalmiuden. Sopimus antaa Iranille mahdollisuuden edelleen jatkaa merkittävää uraanin rikastamista, joka ylittää siviilikäytön "käytännön tarpeet".

Sopimus vain lykkää ajankohtaa, jolloin Iran saavuttaa ydinasevalmiuden. Jos Iran päättää rakentaa ydinaseen, se voi sopimusehtojen puitteissa luottaa valmiuteensa rikastaa uraania nopeasti ja salassa. Sopimus ei rajoita Iranin ydinaseistautumista riittävästi vaan jättää tien auki pomminvalmistukselle.

Jotkut sanovat, että pakotteiden poistaminen auttaa Irania palaamaan tiiviimmin osaksi kansainvälistä yhteisöä ja edistämään taloutensa ja kansalaistensa hyvinvointia. Voi myös toivoa Iranin ottavan rakentavan roolin toiminnassaan Lähi-idässä. Toisaalta asevientikiellon päättyminen voi antaa Iranille myös mahdollisuuden edelleen kehittää ohjusohjelmaansa ja parantaa perinteisiä sotilaallisia voimavarojaan.

Iran saa nyt käyttöönsä yli sata miljardia euroa. Menneisiin kokemuksiin perustuen nämä varat todennäköisimmin käytetään Hizbollahin ja Hamasin Israelin-vastaisten terroritekojen tukemiseen. Iranin kumoukselliset toimet Irakissa, Syyriassa, Libanonissa ja Jemenissä voivat myös lisääntyä, kun Iran katsoo saaneensa vastasolmitusta sopimuksesta kansainvälistä legitimiteettiä ja vahvistuneen aseman ydinasekynnysvaltiona.

Ydinvalmiudet Iranin käsissä ovat suunnanmuuttaja. Ne johtavat lähes varmasti ydinvarustelukilpaan, joka heikentää Lähi-idän alueellista turvallisuutta. Ydinasein varustettu Iran on uhka sekä Israelille että muualla Lähi-idässä ja kauempanakin sijaitseville maille.

Dan Ashbel
Israelin Suomen-suurlähettiläs

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat