Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päätös lukukausimaksuista olisi ennenaikainen

Mielipide
 
Toni Asikainen

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (21. 7.) maksuttoman koulutuksen säilyttäminen EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta saapuville opiskelijoille esiteltiin melko suppeassa valossa. Maksuton koulutus on nykyisin keskeinen vetovoimatekijä suomalaiselle korkeakoulutukselle. Se tukee koulutuksen kansainvälistymiselle asetettuja tavoitteita.

Pääkirjoitus viittasi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) selvitykseen. Selvityksen mukaan ulkomaalaisen korkeakouluopiskelijan opiskeluaikainen vaikutus suomalaiseen kansantalouteen on keskimäärin positiivinen.

Suomalaisille opiskelijoille tarjolla olevat opintososiaaliset etuudet eivät ulotu ulkomaalaisille opiskelijoille, minkä lisäksi tänne saapuva opiskelija joutuu huolehtimaan omasta toimeentulostaan ennen opintojen alkamista.

Maksuton koulutus tasoittaa Suomen suuria elinkustannuksia, jotka käytännössä edellyttävät työssäkäyntiä opintojen ohella. Vaihtoehtoisesti opiskelijan vanhemmat voivat kustantaa elämistä, mutta tästäkin suomalaiseen kulutukseen tehdystä mikroinvestoinnista on vain hyötyä.

Vattin selvityksen keskeinen löytö liittyy tänne saapuvien ulkomaalaisten opiskelijoiden valmistumisen jälkeiseen tilanteeseen. Mitä enemmän ja mitä pidemmäksi ajaksi näitä opiskelijoita jää Suomeen valmistumisen jälkeen, sitä kannattavampaa maksuton koulutus on kansantalouden näkökulmasta.

Tilastokeskuksen mukaan noin puolet EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta saapuneista työllistyy Suomeen – ja tätäkin useammalla olisi halua jäädä, jos vain töitä tai jatko-opintomahdollisuuksia olisi tarjolla. Valmistumisen jälkeinen työllistyminen on avainasemassa siinä, mitä hyötyä ulkomaalaisista opiskelijoista ja maksuttomasta koulutuksesta keskeisenä vetovoimatekijänä on.

Kuten tulossa olevista koulutusleikkauksistakin, lukukausimaksujen käyttöönottopäätöksestä on todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä Suomelle. Ruotsissa lukukausimaksujen käyttöönotto pienensi EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulleiden opiskelijoiden määrää lähes 80 prosentilla. Erilaisten stipendien ja tukijärjestelmien rakentamiseen sekä tehostettuun markkinointiin käytetyt varat syövät tehokkaasti sen vähän tulon, joka on saatu kerättyä ulkomaalaisia opiskelijoita houkuteltaessa.

Saksassa muuten luovuttiin vastikään vastaavista lukukausimaksuista, koska ne olivat kansantaloudellisesti kannattamattomia. Juha Sipilän (kesk) hallituksellakin on vielä aikaa harkita lukukausimaksujen kansantaloudellisia vaikutuksia.

Toni Asikainen
opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat