Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täysjyvätuotteista saa kehnosti suojaravinteita

Mielipide
 
Sami Uusitalo

HS:n jutussa "Muodikas leivän välttely on turhaa – kuidun puute voi yllättää terveysintoilijankin" (HS.fi 16. 7.) laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen toteaa, että "jos päätyy jättämään leivän pois, on hyvä miettiä, miten saa muualta vastaavan kuidun, proteiinin, vitamiinit ja kivennäisaineet" ja että "kuidun ohella leivättömän ruokailijan on syytä huolehtia B-ryhmän vitamiinien saannista".

Folaatti luokitellaan B-ryhmän vitamiiniksi. Finravinto-tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat folaattia 20 prosenttia suositeltua vähemmän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Fineli-tietokannan mukaan esimerkiksi Vaasan ruispalat -täysjyväruisleipä on folaattipitoisimpien ruoka-aineiden listalla sijalla 1 150. Kyseinen leipä on leipien vastaavalla listalla kuudes, eli se on parhaita leipiä – mutta se ei pärjää folaatin saannissa alkuunkaan lukuisille muille ruoka-aineille.

B12-vitamiinia ei leivissä ole käytännössä ollenkaan. Jos teemme edellä kuvatun vertailun muiden B-vitamiinien sekä kaikkien Fineli-tietokannan tunnistamien vitamiinien, hiven- ja kivennäisaineiden suhteen, havaitsemme, että täysjyväleipä on perin kehno suojaravinteiden lähde.

Haastoin aikoinaan johtavat ravitsemusasiantuntijamme kilpailuun siitä, kumpaan saa enemmän suojaravinteita: vähähiilihydraattiseen vai suositusten mukaiseen ruokavalioon.

Parikin tohtoria oli asiasta alkuun hyvin kiinnostuneita. Kiinnostus hiipui, kun he huomasivat, että suositusten mukaisella ruoalla ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattamalla saa enemmän suojaravinteita. Tämän voi kuka tahansa todeta tutustumalla THL:n tietokantaan, josta suojaravinteiden määrät löytyvät.

Kun itse sain kuusi vuotta sitten vaikuttaa jonkin aikaa oman etälapseni ravitsemukseen, hänen ylipainonsa korjaantui kuudessa viikossa kymmenen prosenttiyksikköä alaspäin. Neuvolalääkärin mukaan lapsen ruokavalio aiheutti vajetta B-vitamiineista. Tosiasiassa lapsi sai niitä enemmän kuin päiväkodissa.

On käsittämätöntä ja täysin edesvastuutonta, että asiantuntijat antavat vuodesta toiseen virheellistä faktatietoa näin tärkeästä, selvästä ja yksinkertaisesta asiasta.

Sami Uusitalo
diplomi-insinööri
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat