Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisten asemaa on parannettava

Mielipide
 
Bahaaldin Omar

Nykyisen hallituksen toiminta on huonontanut Suomessa elävien pakolaisten tilannetta entisestään. Erityisesti osalle pakolaisista tehdyt kielteiset oleskelulupahakemuspäätökset heikentävät tilannetta.

Maahanmuuttovirasto julkaisi kesäkuussa tiedotteen, jonka mukaan oleskeluluvan myöntämisperusteita tiukennetaan. Suuri osa hakemuksista on B-lupahakemuksia eli hakemuksia tilapäisen oleskeluluvan saamiseksi. Tiedotteessa mainitaan, että jos poliisi ei uusi hakemusta, hakijan pitää palata kotimaahansa vapaaehtoisesti.

Ellei hakija palaa vapaaehtoisesti, häneltä perutaan kaikki asumispalvelut ja toimeentulotuet, terveydenhoitopalvelut sekä mahdolliset muut sosiaalipalvelut.

Tästä voi seurata, että osa oleskelulupahakemuksen hylkäyspäätöksen saaneista jää laittomasti maahan vailla mitään mahdollisuutta toimeentuloon ja asuntoon. On mahdollista, että tämä lisää väkivaltaa ja rikollisuutta maassa, kun näillä ihmisillä ei ole oikeutta oleskeluun eikä laillisia keinoja hankkia toimeentuloaan.

Mihin katosivat ihmisoikeudet ja tasa-arvo?

Esimerkiksi Irakissa on nyt paljon rauhattomampaa kuin pari vuotta sitten. Isisin terrori-iskut ja summittainen väkivalta ovat lisääntyneet huomattavasti. Kolmasosa Irakin alueesta on Isisin hallussa. Mihin tämä "vapaaehtoinen" palaa lähtömaassaan? Entistä kotiseutua ei ehkä edes ole olemassa. Eivät kaikki irakilaiset asu Bagdadissa.

Suomi on neuvotellut jo kuusi vuotta Irakin hallituksen kanssa pakolaisten palauttamisesta sitten kun Irakissa on turvallista. Neuvottelut eivät ole johtaneet tulokseen, koska Irakin tilanne on huonontunut kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

Osalla Suomen irakilaispakolaisista B-oleskelulupien jatkaminen on kestänyt lähes yhtä pitkään. Eikö olisi jo aika myöntää heille pysyvä oleskelulupa inhimillisistäkin syistä?

Hallituksen ja viranomaistahojen pitäisi ottaa asia uudelleen tarkastelun kohteeksi ja korjata sitä myönteisemmäksi ja humaanimmaksi pakolaisia kohtaan. Onhan Suomi sentään oikeusvaltio ja YK:n ihmisoikeuksien julistuksen sekä UNCHR:n sopimuksen allekirjoittaja.

Bahaaldin Omar
Irakilaisten pakolaisten kansainvälisen federaation puheenjohtaja
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat