Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin energiatasetta on tarkasteltava avoimesti

Mielipide
 
Jouni Tuomisto

Helsingin kaupunki valmistautuu tekemään isoja päätöksiä: rakentaako uusi kallis biovoimala Vuosaareen, korjatako vanhat Salmisaaren ja Hanasaaren hiilivoimalat biopolttoainettakin käyttäviksi monipolttoainevoimaloiksi, vai turvatako energiansaanti muilla keinoin?

Ensi syksynä tehtävät päätökset vaikuttavat vuosikymmenien ajan. Ne vaikuttavat myös kaupunkilaisten terveyteen ja ilmastonmuutokseen. Keskustelua on käyty vilkkaasti, mutta sen osat eivät yhdisty kokonaisuudeksi.

Tärkeintä on turvata energiatase eli saada energian kysyntä ja tarjonta vastaamaan toisiaan eri ajankohtina. Kaukolämmön ja sähkön tarve vaihtelee tunnista, päivästä ja vuodesta toiseen riippuen esimerkiksi sen hetken toiminnoista, ulkolämpötilasta ja rakennuskannan energiatehokkuudesta.

Lähivuosikymmeniksi on oltava riittävästi voimaloita tuottamaan joka tunti tarvittava määrä sähköä ja kaukolämpöä. Rahaa ei kuitenkaan kannata haaskata ylikapasiteettiin eli turhaan seisoviin voimaloihin.

Järkevästi voi päättää vasta sitten, kun kysynnän vaihtelut ja tuotannon joustot on otettu huomioon yksityiskohtaisesti. Nyt useita vaihtoehtoja on pudotettu pois ennen tällaista tarkastelua.

Yksi vaihtoehto on tuoda Helsinkiin kaukolämpöä Loviisan mahdollisesta uudesta ydinvoimalasta tai Nesteen Porvoon-jalostamosta. Molemmissa laitoksissa syntyy suuri määrä hukkalämpöä.

Mutta huonontaisiko hukkalämmön käyttö rakennusten lämmönsäästötoimien kannattavuutta? Tai miten sähkö tuotettaisiin, jos lämmön ja sähkön yhteistuotanto vähenisi?

Hajautetun energiantuotannon tai kysynnän jouston antamia mahdollisuuksia ei ole selvitetty yksityiskohtaisesti, ainakaan julkisesti. Kannattaisi tutkia.

Suurten energialaitosten hiilestä 40 prosenttia voidaan korvata biopolttoaineella ilman vaikutuksia terveyteen. Hiilidioksidipäästöt vähenevät viidenneksen, mutta vain, jos päästöjen oletetaan sitoutuvan kasvavaan metsään. Pitäisi keskustella, onko oletus kestävä. Yksityiskohtainen energiataseen tarkastelu vaatii insinöörin työkaluja. Niitä ei ole ollut avoimesti tarjolla, vaikka esimerkiksi kansalaisjärjestöt ovat tunnistaneet tarpeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut Sofia-energiatasemallin osana syyskuuksi valmistuvaa Helsingin energiapäätöksen terveysvaikutusten arviointiaan. Malli toimii avoimesti Opasnet-verkkotyötilassa. Sofian avulla etsimme sopivia osallistumisen muotoja ja tuotamme suosituksia energiapäätöksen valmisteluun.

Hyvän päätöksenteon edellytyksiä ovat avoin keskustelu ja arviointimallien tuottama kokonaiskuva päätöksen energia-, kustannus-, terveys-, ilmasto- ja muista vaikutuksista. Niiden perusteella kansalaiset voivat muodostaa käsityksensä tärkeistä asioista ja asiantuntijat oletusten oikeellisuudesta.

Avoimet nettimallit tarjoavat kokonaan uudenlaisen tavan tukea päätöksen valmistelua, kun kaikki yksityiskohdat ovat kenen tahansa nähtävissä ja kommentoitavissa. Mallien kehittäminen perustuu samaan kuin tiede: jatkuvaan itsensä korjaamiseen avoimen, faktoihin perustuvan kritiikin avulla.

Jouni Tuomisto
johtava tutkija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat