Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannustinloukut on löydettävä ja poistettava

Mielipide
 
Ville Saarikoski

Elinkeinoelämän keskusliitto on tuonut kannustinloukut julkiseen keskusteluun. Argumentoinnin tueksi esitetään laskelmia, jotka osoittavat, ettei yksilön aina kannata vastaanottaa työtä. Suomessa työttömyys on laajaa. Vastapuolen argumentti on usein, ettei työtä ole vastaanotettavaksi. Osapuolet ovat lukkiutuneet asemiinsa.

Kannattaa kiinnittää huomio toisaalle ja kysyä, mitkä ovat elinkeinorakenteemme kannustinloukut.

On sinisilmäistä kuvitella, että uuden kehittäminen eli innovointi on yrityksille itsetarkoitus. Yritykset eivät hyvää hyvyyttään kehitä asiakkailleen parempia ja halvempia tuotteita ja palveluita. Ne pyrkivät pitämään tuottotasonsa mahdollisimman korkealla.

Joskus tilanne onnistutaan lukitsemaan ja kilpailijoiden tulo markkinoille estämään hämmästyttävän pitkäksi ajaksi. Suomen elinkeinorakenne on varsin ohut ja suuryritysvaltainen, ja markkinat ovat pienet. Lukkiutuminen varsinkin kotimarkkinoilla on hyvin mahdollista. Joskus se onnistuu jopa globaalisti.

Teknologiakehitys on viime vuosisatojen aikana ollut keskeinen elintasomme paranemiseen vaikuttanut tekijä. Suurissa murroksissa uudet asiat syntyvät täysin uudenlaisesta ajattelusta, ja vallitsevat toimijat eivät edes tajua teknistä jälkeenjääneisyyttään. Internet on ollut Suomelle tämänkaltainen kehitys. Kun tekniikka kehittyy, myös yhteiskunnan tulee miettiä oma tehtävänsä uudelleen.

Soitin jokin aika sitten vakuutusyhtiöön. Sopimuspaperit luvattiin lähettää postitse allekirjoitettavaksi. Mikään ei ollut muuttunut.

Sähköisen allekirjoituksen mahdollistaminen on ollut juhlapuheissa 1990-luvulta alkaen. Eikö ala olla jo selvää, että valtiolla tulee olla jonkinlainen – mahdollistava tai velvoittava – rooli sähköisen tunnistamisen ja allekirjoittamisen aikaansaamiseksi ja yleistämiseksi kaikessa asioinnissa?

Kuluneen vuoden aikana olen osallistunut viidelle ilmaiselle amerikkalaiselle verkkokurssille. Suomi on aivan selvästi jäänyt pahasti jälkeen verkko-opetuksen kehittämisessä.

Internet-toiminnalle on ominaista, että asiakkuus luodaan ilmaisuuden kautta. Kun näen ja koen, mitä maailman huippuyliopistot opettavat, minusta tulee niiden maksullisten tutkintojen suosittelija.

Tutkintoon johtava koulutus on Suomessa valtion monopoli. Pitää vähintäänkin edellyttää, että korkeakoulut avaavat tarjontaansa verkon kautta koko kansalle. Korkeakoulutuksen avaamista yksityiselle kilpailulle kannattaa myös kokeilla.

1990-luvun laman yhteydessä teleala avattiin kilpailulle. Sen ansiosta Suomi nousi lamasta. Nyt tarvitaan samankaltaisia ja myös uudenlaisia avauksia elinkeinorakenteemme kannustinloukkujen poistamiseksi.

Yhteiskuntamme tarvitsee myös uudenlaista infrastruktuuria, jotta voimme hyödyntää internet-talouden mahdollisuudet täysimääräisesti.

Ville Saarikoski
puheenjohtaja, Suomen strategisen johtamisen seura
liiketalouden yliopettaja,
Laurea-ammattikorkeakoulu
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat