Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensin on päätettävä tuotannon organisoinnista

Mielipide
 
Risto Harisalo

Johanna Korhonen avasi (HS 16. 7.) kiinnostavan keskustelun kuluttamisen muuttumisesta kiitollisuustaloudeksi. Korhosen mukaan tietotekniikan kehitys tarjoaa uusia mahdollisuuksia kuluttaa jopa ilman rahatalouden painolastia. Samalla hän kritisoi taloustieteen hitautta ymmärtää ja edistää näitä muutoksia.

Yrjö Vartia kiisti (HS 19. 7.) välittömästi Korhosen taloustieteelliset käsitykset, joita hän piti perustelemattomina ja virheellisinä. Vartian mukaan Korhosen olisi pitänyt taloustieteen sijasta kritisoida poliitikkoja ja tiedettä ymmärtämättömiä maallikoita.

On kuitenkin asia, johon Korhonen ei kiinnittänyt huomiota ja joka on kaiken kuluttamisen perusta. Ennen kuluttamista on päätettävä tuotannon organisoinnista: mitä tuotetaan, kuinka paljon tuotetaan, miten ja milloin tuotetaan. Kulutushyödykkeet syntyvät näiden valintojen yhteisvaikutuksen tuloksena, eikä niitä koskevassa päätöksenteossa voida soveltaa kulutuksen alueelta johdettuja kiitollisuustalouden periaatteita.

Jos tuotantoa ei ole organisoitu järkevästi, ihmisten kulutusmahdollisuudet heikkenevät. Tämän problematiikan käsittelyssä on käyty periaatteellisimmat tieteelliset väittelyt. Ne ovat koskeneet arvon luonnetta, rajahyötyä, tarpeiden kvantitatiivista mittaamista, hintajärjestelmää, yksityistä omistusoikeutta ja politiikan mahdollisuuksia ohjata tuotannollista päätöksentekoa.

Korhonen on oikeassa siinä, että kuluttamisen uusista muodoista kannattaa puhua ja suosia kulutusmahdollisuuksien vapaata kehitystä. Tällaisissa keskusteluissa olisi kuitenkin muistettava, että tuotannon organisointi ja johtaminen luovat kulutuksen perustan. Koska tällä alueella tehdyt valinnat saattavat selittää osan Suomen taloudellisista ongelmista, Korhosen olisi suonut kiinnittävän tehtyä enemmän huomiota neoklassisen taloustieteen vaikutusvaltaan yhteiskuntapoliittisessa päätöksenteossa.

Risto Harisalo
professori emeritus
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat