Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio tukee tietokirjojen suomentamista

Mielipide
 
Reetta Kettunen

Suomentaja ja kustantaja Kimmo Pietiläisen ansiokas näkemys suomentamisen sivistystehtävästä (HS Mielipide 19. 7.) vaatii täsmentämistä. Kyllä valtio tukee kirjallisuuden ja tietokirjallisuuden suomentamista.

Opetus- ja kulttuuriministeriön muutama vuosi sitten teettämän selvityksen mukaan valtion kokonaistuki kirjallisuudelle oli noin 9,8 miljoonaa euroa. Tietokirjallisuutta tuetaan vuosittain noin miljoonalla eurolla. Tietokirjallisuuden tuki koostuu tiedonjulkistamisen apurahoista, kirjastoapurahoista ja -avustuksista, tietokirjallisuuden käännös- ja suomennostuesta sekä vähälevikkisen laatukirjallisuuden ostotuesta.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan myöntämät tiedonjulkistamisen apurahat eivät kohdistu käännösten tukemiseen. Tuki ohjautuu tietokirjallisuuden käännöksiin Suomen kirjallisuuden vientiorganisaation Filin kautta ja niin kutsuttuina kirjastokorvauksina.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta on nostanut omassa tulevaisuustyössään tietokirjallisuuden valtiontukijärjestelmän kehittämisen keskeiseksi toimeksi. Tässä työssä keinoina ovat tietokirjallisuuden valtionavun lisääminen ja tiedonjulkistamisen apurahojen ulottaminen tukemaan myös kääntämistä. Neuvottelukunta tukee esitystä, jonka mukaan tietokirjallisuuden valtiontuen jakamista keskitetään Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnalle. Se selventäisi kirjallisuuden tukijärjestelmää.

Reetta Kettunen
Tiedonjulkistamisen
neuvottelukunnan pääsihteeri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat